België blijft vaccineren met AstraZeneca: ‘Wat Denen doen, is moeilijk te begrijpen’

 ©  ISOPIX

Het coronavaccin van AstraZeneca blijft veilig om toe te dienen, terwijl een onderzoek naar de ontwikkeling van bloedklonters loopt, zegt het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA). Verschillende landen hebben een pauze ingelast voor het AstraZeneca-vaccin, België blijft wel doorgaan met vaccineren.

wle, kma, evg
Bron: DS/Reuters/Belga

De inentingen met het coronavaccin van AstraZeneca gaan verder in ons land. Dat heeft de taskforce vanmiddag beslist, zo is bevestigd aan onze redactie. De taskforce volgt het EMA. ‘Er is geen enkele reden om de vaccinstrategie aan te passen’, zegt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) in Het Journaal. ‘Wat de Denen doen, is moeilijk te begrijpen. Jammer genoeg sterven regelmatig mensen van bloedklonters. Het is niet zo dat mensen die gevaccineerd zijn met het vaccin van AstraZeneca meer last hebben van bloedstollingsproblemen. Stel dat ik aan 100.000 mensen een glas spa geef ’s avonds, en ’s morgens staan er 1.000 op met hoofdpijn, is dat dan door het glas spa? Ook als er altijd 1.000 mensen opstaan met hoofdpijn? Het EMA geeft Denemarken eigenlijk een vriendelijke tik op de vingers. Er blijkt absoluut niet dat er een probleem is met bloedstolling.’

Verschillende Europese landen, waaronder Italië, Denemarken en IJsland hebben een ‘pauze’ ingelast voor de toediening van het vaccin. De aanleiding voor die voorzorgsmaatregel is de melding van de ontwikkeling van bloedklonters bij mensen die een prik kregen. In Denemarken is een man overleden aan een trombose. Het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) is daarom een onderzoek gestart. Het EMA benadrukt in een persbericht dat er op dit moment geen aanwijzingen zijn dat de vaccinatie de oorzaak is van de bloedklonters. Het aantal meldingen ligt bij gevaccineerden niet hoger dan bij de rest van de bevolking. Het gaat om 30 gevallen op 5 miljoen gevaccineerde onderdanen van de EU.

Het is daarom volgens het EMA niet nodig om te stoppen met vaccineren terwijl het onderzoek loopt. ‘De voordelen wegen op tegenover de risico’s.’

‘Afwijkend lot’

Mocht er een probleem zijn, zou dat mogelijk gelinkt zijn aan één bepaald lot. De toegediende vaccins waarbij sprake was van een bloedprop behoren tot ‘lading ABV5300’. Minister van Telecom en Ambtenarenzaken Petra De Sutter (Groen) bevestigde eerder vandaag in Villa Politica dat er geen doses van dit lot aan ons land geleverd zijn. ‘Dus dat is enigszins geruststellend.’

Volgens het EMA is het lot verdeeld in Denemarken, Oostenrijk, Estland, IJsland, Letland, Litouwen en Luxemburg. Die landen zijn al gestopt met de distributie van de lading. Maar ook aan Bulgarije, Cyprus, Frankrijk, Griekenland, Ierland, Malta, Nederland, Polen, Spanje en Zweden zijn vaccins van dat lot geleverd. Die landen hebben nog geen stopzetting aangekondigd. Nederland liet al weten dat het blijft vaccineren, net als België.

Maar ook Italië stopt met het toedienen van AstraZeneca-vaccins. Daar liggen zorgen om een ander lot aan de basis van de pauze.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

‘Hoogste prioriteit’

In een korte reactie op de Deense beslissing zegt AstraZeneca op de hoogte te zijn van de beslissing. ‘De veiligheid van de patiënten is de hoogste prioriteit voor AstraZeneca’, klinkt het. Het farmabedrijf wijst erop dat ‘de veiligheid van het vaccin in klinische fase 3-onderzoeken uitvoerig bestudeerd werd en de peerreviews bevestigen dat het over het algemeen goed verdragen wordt’.

Minder dan 2 procent bijwerkingen

Uit de meest recente cijfers van het geneesmiddelenagentschap FAGG blijkt dat er bij het toedienen van het vaccin van AstraZeneca in minder dan twee procent van de gevallen melding wordt gemaakt van bijwerkingen. Tot en met 1 maart waren 37.985 doses van het vaccin gezet, en kwamen er slechts 708 meldingen van bijwerkingen bij. Dat komt neer op 1,86 procent van de gevallen. Dat is vergelijkbaar met het vaccin van Moderna (1,93 procent), maar duidelijk hoger dan dat van Pfizer (0,67 procent)