Videospeler inladen...

Zenuwachtigheid in drugsmilieu na politieactie, VRT NWS kon berichten inkijken: "Aan Sky ECC zou ik niet meer beginnen"

Binnen het drugsmilieu wordt - zoals verwacht - zenuwachtig gereageerd na "Operatie Sky", waarbij een belangrijk versleuteld communicatiekanaal voor drugshandel aan banden is gelegd. Speurders kraakten de code en konden meelezen met drugscriminelen, het gerecht startte al heel wat nieuwe onderzoeken. Binnen het drugsmilieu wordt nu al overgeschakeld op andere communicatiekanalen. Dat blijkt uit berichten die onze redactie kon onderscheppen.

Wie dacht dat drugscriminelen sinds "Operatie Sky" op z'n minst voor even zouden ophouden met het verhandelen van drugs, is verkeerd. Dinsdagochtend vielen speurders binnen op meer dan 200 plekken in het kader van dat gerechtelijk onderzoek naar georganiseerde misdaad en drugshandel. De verdachten gebruikten allemaal Sky ECC om te communiceren. Het gerecht kon dat systeem kraken: het ontcijferde al een half miljard berichten en het werk is nog lang niet af.

Toch wordt op de beveiligde netwerksite Telegram nog volop gehandeld in cannabis en cocaïne. Vaak wordt via apps als Telegram verstuurd welke drugs te koop zijn en voor welke prijzen. "Pure Coke! Prijzen die je nergens anders ziet! 0,5 gram €30, 10.0GR €380", zo is te lezen in een van de vele berichten.

Lees verder onder het bericht:

Berichten om drugs te verkopen zijn ook na de politieactie Sky even talrijk.

De uiteindelijke deal verloopt daarna vaak via andere systemen. Vaak systemen die als nog veiliger worden gezien, zoals dus Sky ECC. Ook vandaag nog wordt soms naar dat systeem verwezen. "Let's talk on SKY ECC!", staat te lezen in één bericht. Maar er is ook zenuwachtigheid. Eén dealer maakt die heel concreet. "Sky ECC? Ik zou er momenteel niet aan beginnen haha", schrijft die. Er wordt zelfs verwezen naar een ander systeem. "Veel mensen zijn nu overgestapt op no1bc", klinkt het.

Lees verder onder het bericht:

Eén van de onderschepte drugsberichten, waar al een nieuw communicatieplatform vermeld wordt.

NO1BC

"No1BC" - lees: number one BC - staat voor Number one Business Communication. Het is, net zoals Sky ECC, een systeem dat gebruikt kan worden om versleuteld te communiceren. Het is een Maltees bedrijf en werkt met een zwaarbeveiligde chip in een telefoon. Voor alle duidelijkheid, het verkopen van versleutelde telefoons is an sich niet strafbaar. Dat wordt het uiteraard wel als die telefoons worden gebruikt voor criminele doeleinden en men dus wetens en willens aan criminelen verkoopt.

Bron: no1bc.com

"Oorlog nog niet gewonnen"

Dat het platform Sky ECC gekraakt is, voelen ook de strafrechtadvocaten in ons land. Bij velen van hen stond de telefoon roodgloeiend sinds het nieuws bekendgemaakt werd. "Sinds dinsdagochtend 5 uur is mijn kantoor een telefooncentrale geworden", zegt Antwerps advocaat Sam Vlaminck. "Ik heb moeten vaststellen dat mensen met enorm veel vragen zitten. In het bijzonder of Sky ECC echt gehackt is. En over welke periode men precies berichten heeft kunnen recupereren", zegt Vlaminck. "De verzamelde informatie is natuurlijk in bezit van de politie en kan men niet meer gaan manipuleren. Ik heb vernomen dat verschillende personen de vlucht zullen trachten te nemen naar het buitenland", aldus Vlaminck.

Wat in bezit is van de politie kan niet meer gemanipuleerd worden. Verschillende personen zullen dan ook proberen vluchten

Antwerps strafrechtadvocaat Sam Vlaminck

Maar criminele netwerken zijn flexibel. Dat ze nu al uitwegen zoeken, verbaast veel advocaten dan ook niet. "We hebben een veldslag gewonnen, maar de oorlog niet hoor", zei advocaat Walter Damen gisteren nog in "De Afspraak". "Voor elke drugshandelaar die opgepakt wordt, staan er twee, drie nieuwe klaar", aldus Damen.

Het blijft dus afwachten of het kraken van Sky ECC veel effect zal hebben op het drugsmilieu. In elk geval is het gerecht aan de lopende band onderzoeken aan het opstarten, sinds het kan meelezen in zeker een miljard versleutelde berichten. In het zogenoemde moederdossier, dat puur draait rond de handel in versleutelde telefoons (ook wel cryptofoons genoemd) voor criminele doeleinden, zijn al 17 mensen aangehouden. Twee anderen zijn in verdenking gesteld maar zijn wel vrijgelaten in afwachting van het verdere onderzoek. Daarnaast zijn al heel wat nieuwe dossiers opgestart bij verschillende parketten in ons land. Het gaat onder meer om dossiers rond wapenbezit, drugshandel en witwaspraktijken. Bij die verschillende dossiers zouden al 20 mensen opgepakt zijn. Er is sprake van dossiers in onder meer Antwerpen, Limburg, Luik en Charleroi. Het Antwerpse parket spreekt nu al van 8 dossiers, waaronder een dossier waarbij 2 advocaten zijn aangehouden en een dossier waarbij 2 agenten zijn opgepakt. Het is duidelijk: operatie Sky draait op volle toeren.

Sky ECC ontkent zelf dat het systeem gekraakt is.

Meest gelezen