©  LAPRESSE

Mathieu van der Poel: “Had niet verwacht dat Wout zo sterk zou zijn”

De tweede etappe in de Tirreno-Adriatico lijkt gesneden koek voor Mathieu van der Poel en Wout van Aert. Vooraf strooide de Nederlander alvast met lof richting zijn Belgische rivaal: “Dat hij zo sterk zou zijn gisteren had ik niet verwacht. Ik denk wel dat hij de Tirreno kan winnen.”

bvc, wic

“Ik verwacht een zware rit”, zei Mathieu van der Poel voor de start. “Dat het een strijd kan worden tussen Wout van Aert, Julian Alaphilippe en ikzelf? Veel hangt af van wat de klimmers gaan doen. Als ze vol gas gaan, zal het een beetje te moeilijk zijn, denk ik. Maar als de boel wat onder controle gehouden wordt, kan ik er misschien voor gaan. Wij hebben met de ploeg ritten drie en vijf aangestipt. Vandaag moet ik zien hoe ik me voel. Als het te hard gaat, dan pas ik, want het is de bedoeling fris uit de Tirreno te komen en zeker geen onnodige krachten te verspillen.”

Van der Poel had ook gezien hoe Wout van Aert woensdag de concurrentie met sprekend gemak uit het wiel sprintte. “Zijn sprint was zeer sterk gisteren. Dat hij toch zo makkelijk echte topsprinters zou kloppen, had ik niet verwacht. Hij heeft zichzelf daar ook mee verrast, denk ik. Zijn ploeg had ook wel perfect werk geleverd. Bij ons liep het net mis, want Tim Merlier fietste ook een heel sterke sprint. Ik denk wel dat Wout vandaag opnieuw één van de favorieten voor de winst is, ja. Hij zal met het eindklassement in het achterhoofd proberen zo veel mogelijk voorsprong te nemen op de echte klimmers.”

Maar kan Van Aert ook de eindzege pakken in de Tirreno? Van der Poel: “Dat denk ik wel, ja, als je ziet hoe hij vorig jaar de cols in de Tour de France over fietste. Uiteraard is in dienst van iemand fietsen nog anders dan er alleen voor moeten gaan als op vijf kilometer van de streep de hel losbarst. Maar met de tijdrit hier zie ik hem zeker wel op het podium eindigen.”

Wout van Aert vol vertrouwen: “Deze finish ligt me”

Wout van Aert wist al goed waar hij aan toe is vandaag, want in tegenstelling tot Mathieu van der Poel had hij de etappe vooraf wel al verkend. “Na de Strade Bianche hebben we ons hier goed op voorbereid”, vertelde de kopman van Jumbo-Visma voor de start. “ Vooral de laatste vijftig kilometer zijn pittig. Veel op en af en draaien en keren. We zullen alert moeten zijn, want ik verwacht dat er aanvallen zullen komen.”

Toch is Van Aert positief over zijn kansen. “Ik heb vertrouwen dat ik deze klimmetjes zal kunnen overleven, ze zijn niet te lang. De finish ligt me ook wel, bergop maar niet te steil. Het is niet superzwaar maar er zal toch veel kracht bij komen kijken. Er zitten ook wat bochten op het einde, waardoor de positionering belangrijk zal zijn. Ik verwacht sowieso een sprint, maar het hangt er natuurlijk vanaf hoe groot de groep nog zal zijn. Ik heb alleszins vertrouwen na gisteren.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer