Het Nijlense zwembad is al gesloten sinds augustus 2019. Nu zou er eindelijk een mogelijke technische oplossing zijn. © Joren De Weerdt

Alle hoop op herstelling: “Zwembad mogelijk 5 tot 10 jaar weer open”

Nijlen -

Als de welfsels en de kades van het Nijlense gemeentelijke zwembad extra ondersteund worden, dan kan het bad mogelijk nog vijf tot tien jaar gebruikt worden. Een gespecialiseerde firma gaat de komende weken het betonrot verder onderzoeken. Het bad ging in augustus 2019 dicht na stabiliteitsproblemen door betonrot.

Bert Provoost

“Er is weer hoop voor de heropening van ons Nijlense zwembad.” Zo vatten de Nijlense beleidsmakers het gevoel dat momenteel leeft, samen. “Ik vermoed dat we zeventig of tachtig procent kans maken dat we het bad kunnen herstellen. Maar alles hangt af van de inspectie die zal gebeuren”, zegt schepen van Sport Luc Luyten (Nijlen & U).

Het lokaal bestuur wil alles proberen om het zwembad alsnog te herstellen. “In de loop van de komende weken gaat een firma gespecialiseerd in betonherstellingen verder onderzoek doen naar het betonrot in de kades en de betonnen kolommen waar het gebouw op rust. Zo kan definitief beslist worden of er een herstelling mogelijk is van het zwembad”, zegt schepen Luyten.

Dragende structuur

In de kades worden extra mangaten gemaakt zodat de verschillende plaatsen onder de wandelkades beter bereikbaar zijn. Dat is nodig om onderzoek te kunnen doen van de betonnen kolommen waar de dragende structuur van het gebouw op rust. Daar is wellicht geen probleem mee, het onderzoek is erop gericht om hier uitsluitsel over te krijgen en in de toekomst onaangename verrassingen te vermijden.

“Als in samenspraak met de architect blijkt dat deze kolommen geen probleem vormen, dan is een herstelling van de kades zinvol. Dan zouden de welfsels van de kades van het zwembad extra ondersteund kunnen worden. Als de tests positief uitpakken, kan het zwembad hersteld worden”, meent Luyten.

Oplossing op lange termijn

Al zal dat geen definitieve oplossing zijn, zo wordt benadrukt. “Het zwembad zou op een betaalbare manier opnieuw open kunnen voor een periode van vijf tot tien jaar. Daarmee zou dit een oplossing zijn op korte en middellange termijn”, klinkt het.

“Op langere termijn neemt de gemeente samen met zeven buurgemeenten (Herenthout, Grobbendonk, Vorselaar, Herentals, Olen, Lille en Kasterlee, red.) deel aan een haalbaarheidsstudie. Die bekijkt hoeveel zwemwater er nodig is voor de 128.000 inwoners van deze regio en waar dit zwemwater het beste kan komen. De stad Herentals neemt hier de leiding en zal dit onderzoek in de markt plaatsen”, zegt burgemeester Paul Verbeeck (CD&V).

In een ideaal scenario zal er later dit jaar opnieuw gezwommen kunnen worden in Nijlen. ©  Joren De Weerdt

“Het binnenzwembad van het Netepark in Herentals alleen zal, als alle betrokken gemeenten aan boord blijven, niet volstaan in de toekomst. Er zouden dan een of meerdere satellietbaden in de regio nodig zijn”, weet de burgemeester.

Als het zwembad in Nijlen hersteld kan worden, dan wordt de spectaculaire overkapping van het buitenbad in Herentals overbodig. Die piste werd het voorbije anderhalve jaar meermaals naar voren geschoven als noodoplossing. Lukt de Nijlense herstelling uiteindelijk toch niet, dan zal de blaas over het buitenzwembad van het Netepark ongetwijfeld opnieuw op de agenda komen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER