Al zeventien verdachten aangehouden in operatie Sky

 ©  Rob Engelaar

In het onderzoek van het federaal parket naar de berichtendienst Sky ECC en de cryptofoons van dat bedrijf werden 17 van de 28 opgepakte verdachten aangehouden. Zij worden in verdenking gesteld van, onder meer, lidmaatschap van een criminele organisatie en witwassen, en verschijnen vrijdag voor de raadkamer in Mechelen. Dat meldt het federaal parket.

Tommy Huyghebaert
Bron: BELGA

Bij de grootscheepse operatie die dinsdag plaatsvond, werden nog twintig andere personen opgepakt, in dossiers van de parketten van onder meer Antwerpen, Limburg, Charleroi, Luik en Oost-Vlaanderen. Ook voor hen valt nog de beslissing over een verdere aanhouding.

Het gerechtelijk onderzoek dat dinsdag uitmondde in een politie-operatie van ongeziene omvang, ging eind 2018 van start nadat bij verschillende onderzoeken in heel België gebleken was dat criminelen steeds meer gebruikmaakten van zogenaamde cryptofoons, die uitgerust waren met de encryptiesoftware van SKY ECC, een bedrijf dat opereert vanuit Canada en de Verenigde Staten. De voorbije jaren werden al 185 dergelijke cryptofoons in beslag genomen, maar het bleek voor de politiediensten technisch niet mogelijk om die uit te lezen.

Recent slaagden de speurders daar toch in, waarna ze 1 miljard versleutelde berichten konden onderscheppen. Daarvan is intussen al bijna de helft ontcijferd, wat volgens de politie en het gerecht een inkijk gaf in de hallucinante wereld van de parallelle criminele economie. Nadat de politie drie weken lang live de communicaties op de Sky ECC-app had gevolgd, werd besloten tot een grootscheepse operatie, tegen de verkopers en verdelers van de Sky-cryptofoons, maar ook tegen een aantal zogenaamde ‘toptargets’ binnen verschillende criminele organisaties, én tegen mededaders en medeplichtigen, waarbij ook mensen met een legaal beroep die zich zouden hebben laten omkopen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen