Photo News
Volledig scherm
© Photo News

Windmolens tijdens storm uitgeschakeld wegens overaanbod elektriciteit van kerncentrales

Energiebedrijf Eneco heeft donderdagmiddag - ondanks dat het volop waaide - een windmolenpark op zee zo goed als volledig moeten stilleggen. Het overaanbod aan elektriciteit afkomstig van kerncentrales, zon en wind zorgde voor negatieve stroomprijzen.

21 reacties

  • Eric Lornoy

    3 jaar geleden
    Te veel wind, toerental te hoog. Stilleggen anders stukken. De rest is prietpraat.
  • Ferdinand Engelbeen

    3 jaar geleden
    Geert Tamsyn, kerncentrales die 12 g CO2/kWh uitstoten over hun hele levenscyclus ("brand"stof inbegrepen) vervangen door windmolens (11 g CO2/kWh) + zonnepanelen (45 g CO2/kWh) plus gas back-up (490 g CO2/kWh) geeft gemiddeld 330 g CO2/kWh. Waarom zouden we betrouwbare, CO2-arme kernenergie vervangen door "gratis" windenergie plus peperdure gascentrales, die samen véél meer CO2 uitstoten en ook véél duurdere stroom leveren?
  • Ferdinand Engelbeen

    3 jaar geleden
    Eneco, het bedrijf dat lééft van de groene subsidies, gaat klagen dat ze een deel van hun winst verliezen... Om te beginnen is er enkel op zonnige, windrijke dagen in het weekend een overaanbod op de elektriciteitsmarkt. Dat is 2-3 dagen per jaar. De rest van het jaar is er een basislast van ca. 7000 MW, terwijl de kerncentrales maximum 5,9 MW kunnen leveren. De kerncentrales zijn dan niet het probleem, de windmolens zijn het probleem. Laat staan als we er nog véél meer neerzetten.
  • huppel depup

    3 jaar geleden
    Elk gezin met een Uitsluitend Nachttarief is een batterij voor electriciteitsoverschot dat nu niet gebruikt wordt.
  • Geert Tamsyn

    3 jaar geleden
    Wieken van windmolens worden om de 20 tot 25 jaar vervangen door exemplaren met drievoudig rendement, en volledig gerecycleerd.