© RTV

Robot maakt operatiezalen in Mechels ziekenhuis virusvrij met UVC-licht

Mechelen -

Het AZ Sint-Maarten in Mechelen zet voortaan een robot in om haar operatiezalen met ultraviolet licht te desinfecteren. Op die manier ontsmet de robot er oppervlakken en ook de lucht.

Sven Van Haezendonck

“We zijn een van de eerste ziekenhuizen in België dat met deze desinfectierobot zal werken”, zegt Annelies Van Gaver, facilitair directeur in het AZ Sint-Maarten. De komst van de robot heeft het ziekenhuis te danken aan de Europese Commissie. Die schonk de technologie om ziekenhuizen te helpen een coronaveilige omgeving te creëren.

Voor de finishing touch bij de schoonmaak van patiëntenkamers werkt het Mechelse ziekenhuis al zo’n tien jaar met neveldesinfectie. “OK-zalen werden tot nog toe manueel gedesinfecteerd omdat er een te hoge luchtcirculatie is, waardoor neveldesinfectie niet al zijn troeven kan uitspelen”, legt Van Gaver uit. De zelfsturende robot is dus welgekomen. “Hij beweegt autonoom doorheen de ruimte en ontsmet oppervlakken en lucht. Er worden ook cruciale posities bepaald waar de robot even ter plaatse blijft om daar extra effectief te zijn. Zo’n desinfectie van een OK duurt minder dan vijftien minuten”, vertelt Kim Geens, clusterverantwoordelijke huishoudelijke diensten.

De desinfectie gebeurt door een lichtbron met een golflengte van 254 nanometer (nm). Deze golflengte breekt de DNA-structuur van de virussen, bacteriën of sporen volledig af. “Bijkomend voordeel is dat deze robot geen chemische stoffen gebruikt voor desinfectie”, klinkt het.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER