vrijdag 12 maart 2021 - Binnenland
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Johann Leten, voorzitter van de SERR Limburg, waarschuwt voor de plannen van de Vlaamse regering. Serge Minten

Binnenlands bestuur

Steeds meer Limburgs verzet tegen opdeling van de provincie in drie regio’s

Hasselt

Er rijst meer en meer Limburgs verzet tegen de regiovorming van de Vlaamse regering. In een gezamenlijk statement pleiten alle sociaal-economische partners tegen de mogelijke verdeling van Limburg.

“Laat de regiovorming niet kapen door fetisjistische machtsspelletjes”, zo waarschuwt de SERR Limburg, die de sociaal-economische partners verenigt, in een gezamenlijk statement over de plannen van de Vlaamse regering om Limburg in drie te delen.

Al sinds vorig jaar werkt Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld) aan zijn plannen voor regiovorming. Het concept is simpel: door regio’s af te bakenen, worden er grenzen getrokken waarbinnen intergemeentelijke samenwerking kan plaatsvinden. Dat moet de huidige bestuurlijke verrommeling (met meer dan 2.200 samenwerkingsverbanden, nvdr.) tegengaan. Voor alle duidelijkheid: dat plan raakt vandaag niet aan de provincies, die blijven ook na de regiovorming bestaan.

Aanvankelijk leek Somers wel oren te hebben naar de Limburgse verzuchtingen. Op een eerste kaart werd Vlaanderen verdeeld in 13 regio’s, Limburg zou daarin als enige provincie één regio blijven. Nadat de gouverneurs de gemeenten bevroegen, werd het aantal regio’s opgetrokken naar 15, andermaal bleef Limburg onverdeeld. Dat veranderde de afgelopen weken. Somers denkt nu toch aan een verdeling van Limburg in drie regio’s, vooral onder druk van N-VA, aangevuurd door de Limburgse afdeling.

Grotere gemeenten

Als Limburg straks verdeeld achterblijft en de provincie verdwijnt, zijn we helemaal de kneusjes Johann Leten Voorzitter SERR Limburg

Dat zorgt voor grote onvrede bij de sociaal-economische partners, die de afgelopen maanden erop hamerden om Limburg samen te houden. “De Vlaamse regering moet rekening houden met de socio-economische realiteit en Limburg als één regio definiëren, zo niet dreigt heel deze operatie haar doel voorbij te schieten”, zegt de SERR in haar gezamenlijk statement.

“We steunen de visie dat er komaf moet worden gemaakt met een wirwar aan intergemeentelijke samenwerkingsverbanden”, zegt SERR-voorzitter Johann Leten. “Maar Limburg is een regio waarbinnen er vandaag al tal van succesvolle samenwerkingen zijn. Als we nu eens zouden streven naar grotere en slagkrachtigere gemeenten, dan zou deze regiovorming grotendeels overbodig zijn.”

Overlegcarrousel

Ook de christelijke werknemersorganisaties Beweging.net roert zich. “Voor Limburg zou een verdeling in drie een stap achteruit betekenen”, zegt secretaris Carien Neven. “Het zou beperkend werken voor de bestaande samenwerkingsverbanden die organisch zijn gegroeid, over de grenzen van regio’s heen, inspelend op bestaande realiteiten.” Neven verwijst naar succesvolle voorbeelden zoals RIMO Limburg, Limburg.net, CAW Limburg, Welzijnszorg Limburg en talloze andere organisaties.

“Limburg opdelen in drie regio’s, dreigt de efficiëntie die er vandaag is, stokken in de wielen te steken. Al die organisaties dreigen aan drie verschillende overlegtafels te moeten aanschuiven, zo creëren we een overlegcarrousel die zeker niet scoort op de schaal van efficiëntie, tijdswinst en kostenbesparing. Laat staan dan deze organisaties het personeel hebben om dat te doen.”

Kneusjes

Volgens sp.a, in Vlaanderen in de oppositie, gaat het om “politieke hocus pocus”. “Dit zorgt voor een breuk in de eerder bereikte consensus tussen de Limburgse partijen en burgemeesters”, zegt Alain Yzermans, voorzitter van sp.a-Limburg. “Een opdeling in drie regio’s is voor ons onaanvaardbaar. Het betekent het einde van een Limburgs verhaal van eenheid en samenwerking.”

Op de achtergrond speelt de vrees dat de regiovorming de voorbode is van de afschaffing van het provinciale niveau. “De Limburgse eenheid nu doorbreken op basis van een politieke fetisj om te morrelen aan het provinciaal niveau zou onbegrijpelijk zijn”, zegt Leten. “Dit mag geen verdoken operatie worden om het provinciaal niveau verder te ontmantelen. Want als Limburg straks Limburg verdeeld achterblijft en de provincie verdwijnt, zijn we helemaal de kneusjes. Dan zal er geen enkel tegengewicht meer zijn tegen de krachten die alle middelen naar de Vlaamse Ruit willen doorschuiven.”

Op de lange baan?

Vrijdag buigt de Vlaamse regering zich andermaal over het dossier. In de commissie Binnenlands Bestuur liet Somers dinsdag uitschijnen dat een beslissing een kwestie van dagen zou zijn, maar het is nog maar de vraag of de Vlaamse regering de knoop kan doorhakken. In de wandelgangen was donderdag te horen dat het dossier mogelijk met minstens een maand zou worden uitgesteld voor nieuw overleg met het lokale niveau.

Op de interkabinettenwerkgroep donderdag was er allerminst eensgezindheid. Niet alleen CD&V wil geen opdeling van Limburg (en vraagt ook in West-Vlaanderen één regio), ook de Limburgse Open Vld wil absoluut niet weten van de plannen van hun partijgenoot Somers en vraagt rekening te houden met de Limburgse eigenheid en het draagvlak in de provincie. Wie plooit er?

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws