Direct naar artikelinhoud
NieuwsSamenleving

Groen: ‘Werkloze vrouwen mogen uitkering niet zien dalen na moederschapsrust’

Groen: ‘Werkloze vrouwen mogen uitkering niet zien dalen na moederschapsrust’
Beeld ANP XTRA

Werkloze vrouwen mogen na het opnemen van moederschaprust hun uitkering niet zien dalen. Dat vindt Groen-Kamerlid Evita Willaert. Met een wetsvoorstel wil ze deze ‘onrechtvaardige situatie’ rechttrekken.

Werkloosheidsuitkeringen zijn in ons land degressief, wat betekent dat ze na verloop van tijd zakken. Groen en Ecolo ontdekten dat deze regeling ook geldt voor vrouwen tijdens hun moederschapsrust. Tijdens die periode van vijftien weken wordt een vrouw nochtans beschermd en is ze wettelijk gezien niet beschikbaar voor de arbeidsmarkt. 

“Maar het tijdskader waarop de degressiviteit berekend wordt, wordt voor hen aangehouden, alsof ze wel in staat zouden zijn om werk te vinden in die periode”, zegt Kamerlid Evita Willaert. Hierdoor kunnen vrouwen na hun moederschapsrust eindigen met een lagere uitkering dan degene waar ze recht op hadden. “Terwijl ze natuurlijk niet in staat waren om tijdens die periode uit de werkloosheid te geraken.” 

Willaert wil die “onrechtvaardige situatie” rechttrekken. Want van gelijkheid tussen mannen en vrouwen is nog steeds geen sprake. “We zitten nog altijd met een loonkloof. En een kind krijgen tast de financiële situatie van vrouwen sowieso al aan. Een studie van Dulbea (een onderzoekscentrum van de Solvay Brussels School, red.) toonde aan dat er een vermindering is van 43 procent van de inkomsten bij vrouwen, tot acht jaar na de geboorte van hun eerste kind. Bij mannen is die vermindering niet zichtbaar.”

Hoeveel vrouwen benadeeld worden, is onduidelijk. Er bestaan geen statistische gegevens over deze groep. Het gaat Willaert vooral om het principe: “Een vrouw met of zonder werk mag niet gediscrimineerd worden tijdens de moederschapsrust.” In een wetsvoorstel vragen de groene partijen om “de degressiviteit van de werkloosheidsuitkeringen voor de periode van de zwangerschapsrust te bevriezen.”

Zo’n bevriezing werd vorig jaar al eens doorgevoerd door minister van Werk Nathalie Muylle (CD&V). Door de coronacrisis bevroor ze de degressiviteit van de werkloosheid drie maanden, omdat werklozen tijdens de eerste lockdown geen mogelijkheid hadden om te solliciteren. “Dan moeten ze ook niet gestraft worden”, was de redenering.