Steven Van Gucht: ‘Veertig procent van actieve uitbraken te herleiden tot werkplaatsen’

Terwijl het aantal ziekenhuisopnames blijft dalen, is het aantal besmettingen met het coronavirus opnieuw aan het toenemen. Het merendeel van de clusters is te herleiden tot de werkplaats, al hebben jongere kinderen het grootste aandeel in de stijging van de besmettingscijfers, lichtte viroloog Steven Van Gucht toe op de persconferentie van het Crisiscentrum.(avh, edm)

‘De coronacijfers blijven op en neer gaan, momenteel zien we opnieuw een toename in aantal besmettingen, terwijl de ziekenhuisopnames en overlijdens verder dalen’, aldus viroloog Steven Van Gucht. ‘Het aantal patiënten op de covid-afdelingen stabiliseert, op intensieve zorg is er een lichte toename.’

‘Er is op het niveau van de besmettingen een toename van twee procent op weekbasis. Bij jonge kinderen onder de tien jaar zien we een toename van 29 procent, goed voor tachtig procent van de stijging in de besmettingscijfers. Maar de algemene besmettingsgraad bij kinderen blijft nog altijd een stuk lager dan bij oudere leeftijden, en er wordt ook vaker getest bij kinderen nu de scholen opnieuw open zijn’, benadrukt Van Gucht. ‘De besmettingsgraad is momenteel het hoogst bij tieners, twintigers en dertigers.’

Britse variant blijft dominant

In Vlaanderen is een stijging van vijf procent genoteerd op weekbasis, in Wallonië twee procent, terwijl in Brussel het aantal besmettingen op weekbasis met vijf procent is gedaald. ‘We zien specifiek toenames in de provincies Namen, Limburg, West-Vlaanderen en Antwerpen. Vooral Namen verdient speciale aandacht, daar zien we al een tijdje een stijging in het aantal besmettingen, momenteel met een forse veertig procent.’ Ook het aantal ziekenhuisopnames en overlijdens zit er in stijgende lijn.

De Britse variant blijft de dominante variant in ons land, met 58 procent van de besmettingen de voorbije twee weken. De opmars van de variant lijkt wel te vertragen, benadrukt Van Gucht. De besmettingen met de Zuid-Afrikaanse en de Braziliaanse variant stijgen licht, maar blijven zeldzaam, met respectievelijk 6,2 en 2,1 procent van de besmettingen.

Ondanks de stijgende besmettingscijfers benadrukt Van Gucht dat het ‘al bij al’ nog meevalt in ons land, vergeleken met de andere Europese landen waar er een derde of zelfs een vierde golf aan de gang is. ‘Een combinatie van maatregelmoeheid en de opkomst van de Britse variant zijn met de vinger te wijzen’, legde Van Gucht uit. Dat het bij ons stabieler is, toont volgens de viroloog aan hoe belangrijk is het is om de maatregelen aan te houden de komende weken.

Meeste clusters op de werkvloer

Waar raken we besmet? ‘Er is nog steeds een toename van het aantal uitbraken op de werkplaats, en een lichte afname van uitbraken op scholen. Meestal gaat het om sectoren waar telewerken moeilijk is, zoals vleesverwerkende of voedingsverwerkende bedrijven, maar ook de bouwsector, zorgsector, politiediensten of reinigingsdiensten.’

‘Van alle actieve uitbraken wordt veertig procent herleid tot werkplaatsen, gevolgd door scholen met 29 procent. Het aantal uitbraken in woonzorgcentra blijft relatief stabiel, momenteel goed voor 11 procent van de actieve uitbraken. We moeten altijd benadrukken dat uitbraken in collectiviteiten betere geregistreerd worden dan uitbraken onder de algemene bevolking’, aldus Van Gucht.

Veel minder overlijdens in wzc

De ziekenhuisopnames vertonen een lichte daling. ‘De totale ziekenhuisbezetting stabiliseert op 1.910 patiënten, de bezetting op intensieve zorg stijgt verder door met vijf procent, momenteel liggen 446 patiënten op intensieve zorg. Het valt op dat percentage 23 procent van het aantal covid-patiënten bedraagt, begin februari was dit 18 procent’, aldus Van Gucht.

De overlijdens gaan verder in dalende lijn. Er zijn gemiddeld 26 overlijdens per dag, het gaat om een daling van drie procent op weekbasis. ‘Bij rusthuisbewoners is die daling veel meer uitgesproken. Er worden daar nu twee overlijdens per dag geteld, begin november waren dat er gemiddeld nog zestig.’

27 procent van de 85-plussers is gevaccineerd. In België kregen al 687.000 mensen of 6 procent van de bevolking een eerste prik, 357.000 mensen of 3,1 procent kregen ook al een tweede dosis.