Direct naar artikelinhoud
NieuwsNetflix

Netflix experimenteert met waarschuwing om gedeelde accounts tegen te gaan

Netflix experimenteert met waarschuwing om gedeelde accounts tegen te gaan
Beeld AFP

Zowat de helft van de 200 miljoen Netflix-abonnees is er schuldig aan: zijn of haar account delen met andere mensen. Een fijne regeling voor de gebruikers, maar de streamingdienst is daar niet zo blij mee. Daarom lijkt Netflix nu een nieuwe functie te testen om die praktijk tegen te gaan. Dat schrijft GammaWire

Een klein aantal gebruikers rapporteerde de afgelopen dagen dat ze een melding kregen op hun Netflix-account. Daarin werd hun gevraagd om te bewijzen dat ze wel degelijk een eigen account gebruiken, door een verificatiecode in te geven. Als ze dat niet binnen een bepaalde tijd doen, zullen ze Netflix niet meer kunnen gebruiken tot ze zelf een eigen account aanmaken. 

Op dit moment is het volgens de gebruikers nog wel mogelijk om ‘Controleer later’ aan te vinken, en dan verschijnt de waarschuwing niet meer. Maar als de functie in de toekomst breed wordt uitgerold, zou dat dus slecht nieuws kunnen zijn voor wie de account van iemand anders gebruikt. En dat zijn er veel: volgens onderzoek deelt meer dan de helft van de 200 miljoen abonnees zijn wachtwoord met minstens één andere persoon. 

Toestemming

“Deze test moet ervoor zorgen dat mensen die Netflix-accounts gebruiken, hiervoor de toestemming hebben”, laat een woordvoerder van Netflix weten aan The Verge. Het lijkt dus vooral te gaan om mensen die zonder toestemming de account van een ander gebruiken, want anders is die verificatiecode natuurlijk snel opgevraagd. Of het delen van accounts ingaat tegen de servicevoorwaarden, is niet helemaal duidelijk. In de voorwaarden staat dat de account “niet gedeeld mag worden met individuen buiten je huishouden." 

Maar of daarmee effectief een fysiek huishouden bedoeld wordt, is niet duidelijk. Want wat dan met families wiens kinderen op kot zitten, maar die wel gebruik willen maken van de gedeelde Netflix-account van de familie? Bij Netflix zijn ze zich daarvan bewust. In 2016 vertelde CEO Reed Hastings nog: “Je moet ermee leren leven dat paswoorden gedeeld worden. Dat gebeurt zo vaak op een legitieme manier, wanneer je het bijvoorbeeld deelt met je echtgenoot en je kinderen. Er is dus geen duidelijke lijn, en het gaat prima zoals het nu is." 

Blijven groeien

In het verleden maakte Netflix er dus niet zo'n probleem van dat accounts gedeeld werden. Het is nooit officieel bevestigd, maar naar verluidt wezen cijfers van de streamingdienst uit dat wie het account van iemand anders gebruikte, naar alle waarschijnlijkheid ook zelf een account zou aanmaken. Maar nu er steeds meer streamingdiensten met elkaar concurreren om de gunst van de kijker, moet Netflix natuurlijk blijven groeien. En een grote hulp daarbij zou zijn dat elke gebruiker een eigen account heeft.