Cijfers blijven goede kant opgaan in woon-zorgcentra maar meer besmettingen bij kinderen

Bron: BELGA

Het aantal coronabesmettingen blijft toenemen in ons land en bereikt het hoogste niveau sinds midden december. Bij kinderen onder de tien jaar is de stijging het meest opvallende. Dat vertelde viroloog Steven Van Gucht tijdens de persconferentie van het crisiscentrum vrijdag. In de woon-zorgcentra blijven de cijfers de goede kant uitgaan.

Het aantal ziekenhuisopnames blijft dalen, maar voor de besmettingscijfers wordt nog steeds een duidelijke stijging geregistreerd. “Vooral bij de kinderen onder tien jaar zien we een opvallende stijging. Dat is een gevolg van het hervatten van de scholen na de krokusvakantie”, zegt viroloog Steven van Gucht vrijdag op de persconferentie van gezondheidsinstituut Sciensano.

LEES OOK. Basisschool Sint-Katrien gesloten na coronabesmettingen: “Niet meer mogelijk om normaal te functioneren” (+)

Op maandag 8 maart waren er 3.678 nieuwe bevestigde besmettingen, het hoogste dagcijfer in 2021. Tussen 2 en 8 maart waren er elke dag gemiddeld 2.422 nieuwe besmettingen, dat is een stijging van 2 procent ten opzichte van de zeven dagen ervoor.

Stijging met 40 procent in Namen

Vooral bij jonge kinderen onder 10 jaar is er een grote stijging, met 29 procent. Dat is goed voor 80 procent van de stijging. De besmettingsgraad is het hoogst bij de tieners, twintigers en dertigers. In Vlaanderen steeg het aantal besmettingen met 5 procent, in Wallonië met 2 procent. In Brussel is er nog een daling met 5 procent.

Het aantal besmettingen stijgt in de provincies Namen, Limburg, West-Vlaanderen en Antwerpen. “Vooral Namen moeten we in de gaten houden”, waarschuwt van Gucht. “Daar steeg het aantal besmettingen afgelopen week met 40 procent. Ook de ziekenhuisopnames en de bezetting op intensieve zorgen nemen al langer toe.”

Volgens Van Gucht blijft de Britse variant nog dominant maar daalt de opmars ervan. Het percentage besmettingen met de Zuid-Afrikaanse en de Braziliaanse varianten van het coronavirus stijgt nog licht. Ze blijven echter zeldzaam, met respectievelijk 6,2 procent en 2,1 procent van de nieuwe besmettingen.

LEES OOK. Zijn er in jouw gemeente meer mensen overleden tijdens coronajaar 2020 dan de jaren ervoor? Dit zeggen de oversterftecijfers (+)

Gevolg van vaccinatie duidelijk zichtbaar

In de woon-zorgcentra gaat het dan weer een pak beter met de coronacijfers. Volgens Steven Van Gucht werpt de vaccinatie eindelijk zijn vruchten af. “Tussen 2 en 8 maart werden nog 0,5 besmettingen per 1.000 bewoners vastgesteld. Slechts 1 procent van de Vlaamse woon-zorgcentra heeft nog een uitbraak met 10 of meer besmettingen”, zei Van Gucht.

Het aantal nieuwe ziekenhuisopnames van rusthuisbewoners ten gevolge van COVID-19 was tussen 5 en 11 maart lager dan 0,2 per 1.000 bewoners. Ook het aantal overlijdens daalt nog steeds. Tussen 1 en 7 maart zijn 28 bewoners van Belgische woon-zorgcentra overleden aan de gevolgen van COVID-19. Een week eerder waren dat er nog 37, en de week daarvoor 104.

LEES OOK. Vaccinatiecentra zien afzeggingen door nieuws over AstraZeneca: “Maar wie wil ‘vaccinshoppen’ zal mogelijk héél lang moeten wachten” (+)

Op de werkvloer gaat het er dan weer slechter aan toe. Nog steeds vinden daar de meeste uitbraken plaats, het gaat om 40 procent van de uitbraken. Dat aantal blijft toenemen volgens Steven Van Gucht: “Zulke uitbraken vinden meestal plaats in sectoren waar telewerk moeilijk is, zoals de vleesverwerkende sector maar ook in de zorg en bij de politiediensten”, zegt hij. Op scholen daalt het aantal uitbrachten licht, ook in de woon-zorgcentra zijn die aan het dalen.

“Deel geen zak chips”

Op de persconferentie kwam de vraag of de stijging van maandag te maken heeft met het mooie weer van de voorbije weekends. Daarop antwoordde Van Gucht dat het moeilijk te bepalen is en het waarschijnlijk eerder te maken heeft met het weekend effect. Toch maakte het crisiscentrum nog even gebruik van de persconferentie om aan te kaarten dat het slechte weer van komend weekend geen excuus mag zijn om binnen af te spreken.

“Respecteer steeds de veiligheidsafstand”, beklemtoont woordvoerder van het Crisiscentrum Yves Stevens. “Als je je ziek voelt of je hebt kleine symptomen, zeg dan het bezoek af. Zo bescherm je de gezondheid van familie en vrienden. Deel ook geen zaken zoals nootjes of chips.”

“De ongunstige weersvoorspellingen voor dit weekend mogen geen reden zijn om de geplande afspraken binnen te laten doorgaan. Met aangepaste kleding is een wandeling met vrienden nog steeds mogelijk”, klonk het.

LEES OOK.“What the f*ck is uw probleem, gast?” Het duurde veel te lang voor we konden testen en tracen, en dat leidde tot nervositeit (+)

Jongeren in het stadspark in Leuven ©  Kris Van Exel

 (lto)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen