Direct naar artikelinhoud
NieuwsPolitiek

Nederlands politicus Baudet loopt boos de studio uit na ‘roast’, programma biedt excuses aan

Thierry Baudet, lijsttrekker en Tweede Kamerlid voor Forum voor Democratie (FvD).Beeld ANP

Thierry Baudet, lijsttrekker voor de Nederlandse rechts-populistische partij Forum voor Democratie, stapte gisteravond boos op uit een uitzending van het RTL-praatprogramma Jinek. De grappen van komiek Martijn Koning schoten in het verkeerde keelgat. De makers hebben intussen hun excuses aangeboden. 

Baudet krijgt op Twitter zowel steunbetuigingen als schimpscheuten binnen na een onstuimige aflevering van het praatprogramma van Eva Jinek. In verkiezingstijd wordt elke uitzending afgesloten door een komiek met een vrije opdracht. Deze keer mocht Martijn Koning de extreemrechtse politicus op de rooster leggen. 

Koning begon met grappen over de Joodse achtergrond van de vriendin van Baudet. “Dan voel je je als antisemitische kiezer behoorlijk in je bruine hemd gezet.” Ook racisten zijn bij Forum aan het verkeerde adres, want volgens Koning is Baudet zelf “homeopathisch verdund met allerlei Indonesisch dna”.

Konings bijdrage schoot Baudet in het verkeerde keelgat, en hij liep boos weg uit de studio. Op sociale media kregen Koning en de redactie boze reacties. De cabaretier wilde naar eigen zeggen Baudet met diens eigen standpunten confronteren. “Zo vaak krijg je niet de kans om je rechtstreeks tot iemand als Baudet te richten”, zei Koning. “Ik wilde hem in mijn eigen vorm aanspreken op alle dingen die hij zegt en doet.”

De FvD-voorman Thierry Baudet had genoeg van de ‘roast’ van Martijn Koning en is vertrokken.Beeld RTL

‘Het spijt ons’

Floor Bremer, de politiek verslaggever van RTL die Baudet eerder in de aflevering aan de tand voelde in een interview, distantieerde zich diezelfde avond nog van de uitspraken. De makers van de talkshow en presentator Eva Jinek deden vanmorgen hetzelfde en hebben zich ook verontschuldigd. 

Koning heeft een grens overschreden, luidt het. In hun reactie schrijven ze dat ze van tevoren niet wisten wat de ‘roast’ precies zou inhouden, ondanks herhaaldelijk aandringen om de tekst te delen. “De redactie had hierop de keuze moeten maken om Martijn Koning niet te laten optreden. Het spijt ons dat het zo gelopen is en dat de kijker en de tafelgasten hiermee werden geconfronteerd.”

Twitter bericht wordt geladen...

Volgens Koning was de redactie ervan op de hoogte dat hij zijn tekst niet op voorhand zou laten zien. “Ik heb vandaag een stukje gedaan bij Jinek wat nogal wat stof heeft doen opwaaien”, schreef hij in een reactie op Instagram. “Dit soort stukjes maak ik zonder overleg met de redactie van Jinek. Ik stuur nooit stukjes op van tevoren ter inzage. Dat wil ik niet. Ik wil als cabaretier volledig vrij kunnen zijn in wat ik zeg en ik waardeer het enorm dat ik die vrijheid krijg.” Een principekwestie, dus. 

Koning is geschrokken van de felheid van de reacties. “Ik vind dat ik in het verleden wel hardere dingen heb gezegd”. Hij wilde Baudet naar eigen zeggen een spiegel voorhouden. Politieke vooringenomenheid ontkent Koning in alle talen. “Ik kan Klaver (Jesse Klaver, de kopman van de Nederlandse groenen, red.) net zo hard aanpakken als Baudet.” 

Ook andere lijsttrekkers werden bij Jinek geconfronteerd met cabaretiers, maar die bijdragen waren veel minder op de persoon gericht.