Direct naar artikelinhoud
NieuwsDrugsoperatie

Operatie Sky: elf verdachten blijven aangehouden

Operatie Sky: elf verdachten blijven aangehouden
Beeld Photo News

De raadkamer in Mechelen heeft de aanhouding van elf betrokkenen in het dossier rond de verkoop van cryptotelefoons aangehouden. Twee van hen mogen de aanhouding thuis uitzitten met een enkelband, de anderen blijven in de cel. De zes andere aangehouden personen in de zaak vroegen een uitstel, hun advocaten zullen volgende vrijdag voor hen pleiten.

en

Zeventien verkopers van cryptotelefoons van het bedrijf Sky ECC worden door het federale parket beschuldigd van deelname aan de activiteiten van een criminele organisatie. Zij zouden volgens het parket bewust geëncrypteerde telefoons verkocht hebben aan criminelen, zodat die onder de radar van het gerecht konden blijven. 

Afgelopen dinsdag bleek tijdens een grote politie-actie, waarbij 48 mensen werden aangehouden, dat het gerecht reeds 2,5 jaar onderzoek naar de telefoons van Sky voerde en erin slaagde bijna één miljard aan berichten te ontcijferen. Verschillende van die berichten gingen over criminele handelingen. Zo kon onder meer 15 ton cocaïne in de Antwerpse haven worden gevonden.

Zes advocaten vroegen en kregen een uitstel. Zij kregen pas donderdag inzage in het dossier en menen dat ze onvoldoende tijd hadden om hun verdediging grondig voor te bereiden. Hun cliënten zullen vrijdag 19 maart voor de raadkamer verschijnen.

De elf anderen vroegen hun cliënten in vrijheid te willen stellen. “Het is niet verboden om een telefoon met geëncrypteerde software te gebruiken, dus is de vraag of het strafbaar is om zulke telefoons te verkopen”, stelde meester Ergün Top. “Ik meen van niet, mijn cliënt heeft geen enkel strafbaar feit gepleegd. Het parket meent dat Sky ECC een criminele organisatie is, maar vervolgt enkel de verkopers en niet de organisatie zelf. Dat klopt toch niet?” 

Meester Wim De Colvenaer, die kickbokser J.D.S vertegenwoordigde, wilde geen verklaringen over het dossier doen, maar zei wel dat de link tussen hem en het bewuste bedrijf zeer duidelijk is. “Mijn cliënt is een professionele sportbeoefenaar, hij krijgt al sinds jaar en dag sponsoring van Sky ECC.”

De elf blijven allemaal aangehouden. Twee van hen mogen de cel wel verlaten en worden onder elektronisch toezicht geplaatst.

De advocaten van verschillende betrokkenen gaven aan in beroep te zullen gaan tegen de beslissing van de raadkamer.