Direct naar artikelinhoud
NieuwsPeiling

Nieuwe peiling: Premier De Croo stevig in het zadel, Vlaams Belang blijft de grootste

Premier Alexander De Croo (Open Vld).Beeld VTM Nieuws

Premier Alexander De Croo (Open Vld) doet het erg goed in de nieuwe peiling van VTM Nieuws en Het Laatste Nieuws. Ook de partijen van de Vivaldi-coalitie houden goed stand. Alle schommelingen blijven binnen de foutenmarge.

en

Als er volgende zondag verkiezingen worden gehouden, voor wie zou u dan stemmen? Op die vraag antwoordt 23,6 procent van de Vlamingen Vlaams Belang. Daarmee blijft de partij van Tom Van Grieken nog altijd de populairste van Vlaanderen, maar echt gelukkig kan ze daar niet mee zijn. Deze Grote Peiling van Het Laatste Nieuws, VTM Nieuws, RTL en Le Soir is de slechtste sinds de verkiezingen van mei 2019. 

Belangrijke nuance: alle resultaten vallen binnen de foutenmarge. Maar dat neemt niet weg dat ze met argusogen bekeken worden op de hoofdkwartieren. Onder andere bij de N-VA, die in mei 2019 nog meer dan 25 procent van de stemmen haalde. Sindsdien boerde de partij achteruit. Voor Nieuwjaar dook ze zelfs onder de symbolische grens van de 20 procent, nu haalt ze die grens weer nipt. N-VA blijft de op een na grootste partij van Vlaanderen.

Opvallend is dat de meeste Vivaldi-partijen erop vooruitgaan. Zo gaat CD&V van 12,4 naar 13,2 procent en wipt daarmee over sp.a naar de derde positie. Met dank aan het iets mindere resultaat van de Vlaamse socialisten weliswaar, die na het gerommel rond hun partijnaam van 13,6 naar 12,3 procent gaan. De partij van Conner Rousseau zit wel nog boven haar verkiezingsresultaat (10,8 procent).

Premier Alexander De Croo (Open Vld) ziet zijn eigen partij erop vooruitgaan, van 12 naar 12,9 procent. De centrumpartijen zitten nu met zijn allen op een zakdoek. Groen volgt een beetje lager op 8,2 procent. Dat is ongeveer evenveel als in de vorige peiling, maar nog steeds onder het verkiezingsresultaat van twee jaar geleden. Oppositiepartij PVDA blijft intussen groeien en is nu virtueel even groot als Groen.

PS verliest terrein

Aan Franstalige kant blijft de PS in Brussel hangen op 16,8 procent. In Wallonië moet ze een beetje terrein prijsgeven: van 23,2 naar 22,8 procent. Beide resultaten liggen onder het kiesresultaat van 2019. De MR van Georges-Louis Bouchez stijgt licht in Brussel en daalt in Wallonië. De Franstalige groenen van Ecolo maken een omgekeerde beweging.

Al bij al houdt de Vivaldi-regering vrij goed stand. In de zetelverdeling heeft de coalitie nu 83 zetels. Dat is vier zetels minder dan bij de verkiezingen, maar wel twee meer dan in de vorige peiling.

De Croo populairste

En De Croo zelf? Die is voor de derde keer op rij de populairste politicus van Vlaanderen. 63 procent van de ondervraagden wil hem de komende maanden een belangrijke rol zien spelen. Onder hem prijken N-VA-voorzitter Bart De Wever (52 procent) en federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a, 51 procent). In Wallonië en Brussel moet De Croo alleen zijn voorgangster Sophie Wilmès laten voorgaan.

De peiling werd afgenomen tussen 4 en 9 maart. Er werkten 2.521 mensen aan mee. (adb/fme)