Direct naar artikelinhoud
NieuwsUpdate

Bart Somers: ‘Vlaams Belang moet kandidatuur van homofobe Jef Elbers intrekken’

Vlaams minister van Gelijke Kansen Bart Somers (Open Vld).Beeld Photo News

Vlaams Belang distantieert zich van de ‘misplaatste uitspraken over holebi’s’ van Jef Elbers, de oud-scenarist die de partij heeft voorgedragen voor de raad van bestuur van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF). Volgens Vlaams minister van Gelijke Kansen Bart Somers (Open Vld) moet de partij zijn kandidatuur ‘op staande voet intrekken’.

De Standaard bracht een aantal uitspraken van Elbers onder de aandacht. Een gaypride vindt hij "echt vies". En ook: "Voor mij mag iedereen zijn seksualiteit beleven zoals hij wil, daar heb ik geen probleem mee. Maar men moet dat niet voorstellen als de normale seksualiteit".

 Over de zaak rond Bart De Pauw haalde Elbers uit naar de vrouwen die de tv-maker beschuldigden: "Ik zou ze bij de VRT niet te eten willen geven, al die canapeuses, die per vaginam hun plaatsje behaald hebben en daarna in de soep spuwen.”

Vlaams parlementslid Chris Janssens zegt in een reactie dat Elbers werd voorgedragen "omwille van zijn professionele expertise als scenarioschrijver van onder meer 'Merlina', 'Postbus X' en 'Interflix', en niet voor zijn misplaatste uitspraken over holebi's".

 Janssens zegt dat Elbers enkel uit eigen naam spreekt "en dus absoluut niet namens het Vlaams Belang". "Ook Jef Elbers mag gebruik maken van zijn vrijheid van meningsuiting - zelfs als die shockeert - maar wij distantiëren ons met klem van zijn platte bewoordingen", luidt het.

Gevraagd of de kandidatuur van Elbers heroverwogen wordt, reageert Janssens dat volgens zijn informatie de procedure is afgerond. Zal de partij dan om zijn ontslag vragen? "Jef Elbers zou de eer aan zichzelf kunnen houden", dixit Janssens.

Jef Elbers.Beeld RV

‘Partij moet kandidatuur intrekken’

Volgens Vlaams minister van Gelijke Kansen Bart Somers (Open Vld) moet Vlaams Belang zich niet alleen distantiëren van Elbers, maar moet de partij zijn kandidatuur “op staande voet intrekken”. De minister verwijt de oppositiepartij “homofoob” te zijn. “Afgelopen woensdag ontkende hun fractieleider in het Vlaams Parlement op een ongeloofwaardige manier het homofobe karakter van de partij. Zijn woorden waren nog niet koud of één dag later onthield het Vlaams Belang zich als enige Belgische partij bij een Europese resolutie voor meer gelijke lgbtq-rechten. En vandaag zijn er de ranzige uitspraken van de heer Elbers.”

Somers geeft aan dat het nog steeds perfect mogelijk is om de kandidatuur van Elbers in te trekken. “Maar als deze partij blijft vasthouden aan hun homofobe kandidaat, dan kan de algemene vergadering of raad van bestuur van het VAF nog steeds onderzoeken of ze de kandidatuur niet kunnen weigeren op basis van principe 18 van hun deontologische code. Dat artikel stelt dat de leden van de raad van bestuur moeten waken over een positieve beeldvorming van het VAF. Met een homofoob en racistisch figuur als Jef Elbers lijkt dat hoogst problematisch”, aldus Somers.