Twee gevallen van bloedstolsels die mogelijk bijwerking van AstraZeneca-vaccin zijn

 ©  BELGA

In ons land zijn er twee gevallen van bloedstolsels vastgesteld als mogelijke bijwerkingen van het AstraZeneca-vaccin. Dat laat het kabinet van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) weten.

kma, jvh

Enkele landen, waaronder Denemarken, Oostenrijk en IJsland, halen het AstraZeneca-vaccin tijdelijk uit roulatie, nadat enkele mensen bloedklonters kregen na hun vaccinatie. Gisteren zei minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke dat er nog geen gevallen van bloedklonters gemeld waren in ons land. Maar vandaag, zaterdag, laat zijn kabinet weten dat er intussen twee meldingen zijn bij het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen (FAGG). “Dit betekent nog niet dat eer een oorzakelijk verband is”, verklaart het kabinet van de minister. “Het is een veilig en doeltreffend vaccin voor alle personen vanaf 18 jaar”, zegt de woordvoerder van de minister tegen de Franstalige krant Le Soir.

Ons land zal de inentingen met het AstraZeneca-vaccin niet stopzetten. Volgens Vandenbroucke is er geen enkele reden om de vaccinatiestrategie aan te passen. “Elke dag heb je helaas mensen die getroffen worden door trombose. Het gaat over tientallen mensen elke week. Er is dus geen verband met het vaccin”, reageerde Vandenbroucke zaterdag op Radio 1. Ook Dirk Ramaekers, hoofd van de taskforce vaccinatie, begrijpt de beslissing van de landen die het stopzetten niet. “We zijn met alle experten samengekomen en hebben alle data naast elkaar gelegd en het AstraZeneca-vaccin blijkt gewoon een héél degelijk en betrouwbaar vaccin te zijn.”

“Geen aanwijzing dat vaccin oorzaak is van bloedklonters”

Het Europees Geneesmiddelenagentschap EMA was er snel bij om te benadrukken dat er geen enkele aanwijzing is dat de vaccinatie oorzaak is van de bloedklonters: het aantal meldingen ligt bij gevaccineerden niet hoger dan bij de rest van de bevolking. Het EMA start een onderzoek.

Ook AstraZeneca zelf laat in een persbericht weten dat “uit analyse van data over de meer dan 17 miljoen al toegediende dosissen blijkt dat er geen bewijs is dat het vaccin leidt tot een verhoogd risico op bloedklonters of trombose. De cijfers van dergelijke incidenten bij gevaccineerde mensen zijn niet hoger dan die natuurlijk zouden voorvallen in de ongevaccineerde bevolking.” AstraZeneca benadrukt wel dat het de bewuste incidenten onderzoekt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen