©  AFP

AstraZeneca kondigt nieuwe vertragingen aan: België krijgt 2 miljoen vaccins minder

De leveringen van het coronavaccin van AstraZeneca aan de Europese Unie lopen nieuwe vertragingen op. Dat heeft het bedrijf zaterdag aangekondigd. Als reden wordt gewezen op exportbeperkingen. Volgens Dirk Ramaekers, het hoofd van de taskforce Vaccinatie, zou ons land zo’n 2 miljoen vaccins minder krijgen in het tweede kwartaal.

Bron: BELGA

“AstraZeneca betreurt een vermindering van de levering van vaccins tegen COVID-19 aan te kondigen aan de Europese Unie, ondanks het niet-aflatende werk om de bevoorrading te versnellen”, aldus een woordvoerder van het bedrijf.

Door productieproblemen had het Brits-Zweedse bedrijf al beslist gebruik te maken van productiesites buiten de EU voor leveringen aan de Europese lidstaten. “Helaas, exportbeperkingen verminderen de leveringen in het eerste trimester” en “waarschijnlijk” ook in het tweede, klinkt het.

AstraZeneca heeft als doel 100 miljoen doses te leveren in het eerste semester: 30 miljoen in het eerste trimester en 70 miljoen in het tweede.

Helft minder vaccins

De beslissing van AstraZeneca om minder vaccins te leveren, heeft grote gevolgen voor ons land. In het tweede kwartaal zouden we tot de helft minder vaccins van AstraZeneca krijgen, zegt Dirk Ramaekers van de taskforce Vaccinatie. Mogelijk zelfs nog iets minder.

Een precies getal kan Ramaekers er nog niet op plakken. “Het zal wel richting 2 miljoen gaan.” Dat betekent een vertraging in ons vaccinatieschema, geeft hij toe. “Maar daar hielden we wel al rekening mee.”

De impact van de leveringsproblemen van AstraZeneca op de hele vaccinatiecampagne is nog onduidelijk. Dat schema hangt volgens Ramaekers vooral af van de leveringen van het vaccin van Johnson & Johnson, die voor de tweede helft van april verwacht worden. “Die aantallen zullen in belangrijke mate de mindere leveringen van AstraZeneca compenseren.”

Uitvoer geblokkeerd

De Europese Commissie rekent op een versnelling in de leveringen in het tweede trimester. De Commissie had veel kritiek gekregen over de traagheid van de leveringen en de vertragingen van AstraZeneca. Iets meer dan een week geleden blokkeerde Italië - met goedkeuring van Europa - nog een levering van 250.000 vaccins die bestemd waren voor Australië.

De vaccinleveringen kunnen oplopen tot een gemiddelde van 100 miljoen doses per maand tussen april en juni, met alle vaccins samen. De Europese Commissie wil dat tegen het einde van de zomer 70 procent van de Europeanen gevaccineerd is.

AstraZeneca had eind januari aangekondigd slechts 40 miljoen doses te kunnen leveren aan de EU in het eerste trimester, in plaats van de 120 miljoen die aanvankelijk waren beloofd. Het bedrijf wees op productieproblemen in een Belgische fabriek: de site van Seneffe in Henegouwen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER