Ierland zet vaccinaties met AstraZeneca (tijdelijk) stop, in ons land blijft het vaccin aangeraden: “Ik maak me geen zorgen”

Ierland gaat tijdelijk het AstraZeneca-vaccin niet meer gebruiken nadat er verschillende melding zijn van bloedklonters. Nochtans is er volgens onze Taskforce Vaccinatie, het Europees Geneesmiddelenagentschap en de Wereldgezondheidsorganisatie geen enkele reden om de vaccinaties met AstraZeneca stop te zetten.

lto, jvh

Na Noorwegen, Denemarken, Oostenrijk, IJsland en Bulgarije heeft ook Ierland besloten om tijdelijk te stoppen met het gebruiken van het vaccin van Oxford/AstraZeneca. “Naar aanleiding van de nieuwe informatie die we ontvangen hebben Van het Noorse Geneesmiddelenbureau zaterdag en na een bespreking met de Health Products Regulatory Authority heeft de National Immunization Advisory Committee aanbevolen om de toediening van het Covid-19-vaccin van AstraZeneca tijdelijk uit te stellen vanaf vandaag”, klinkt het bij Ronan Glynn, Chief Medical Officer van Ierland.

En ook in de Italiaanse regio Piëmont stopte men zondag na het overlijden van een leerkracht in de stad Biella enkele uren met de inentingen met het AstraZeneca-vaccin. Intussen zijn de vaccinaties met het vaccin wel hernomen, met uitzondering van één lot. “De toediening van het AstraZeneca-vaccin is hernomen na een opschorting van enkele uren uit voorzorg, bedoeld om het lot te vinden en isoleren waaruit de dosis kwam waarmee de overleden leraar is ingeënt”, aldus de regio zondagavond.

De Italiaanse regering hield wel gewoon vast aan de vaccinaties met het AstraZeneca-vaccin. In een interview met de krant La Repubblica zei de minister van Volksgezondheid Robert Speranza nog dat de vaccins in Italië en Europa allemaal werkzaam en veilig zijn. De problemen die in Denemarken gesignaleerd werden, waarna verschillende landen besloten de vaccinaties met AstraZeneca aan banden te leggen, zouden ook te linken zijn aan één bepaald lot. Eerder deze week werd al bevestigd dat er van dit lot geen dosissen aan ons land geleverd werden.

“Geen aanwijzingen dat het daaraan te wijten is”

Het gebruik van het vaccin blijft dan ook aangeraden door de Wereldgezondheidsorganisatie en het Europees Geneesmiddelenbureau. Ook in ons land werden twee gevallen van trombose na vaccinatie met AstraZeneca gemeld, maar volgens de experts zijn er geen aanwijzingen dat die incidenten te wijten zijn aan een inenting met het vaccin. Van de vaccinaties met AstraZeneca uitstellen, is in ons land dus geen sprake.

LEES OOK. Nieuwe en betere ‘superspuitjes’ halen nog meer dosissen uit een flesje, en dat is niet het enige goede nieuws van het vaccinatiefront (+)

“Het aantal gevallen van trombose bij gevaccineerde personen is niet groter dan wat bij de algemene, niet-gevaccineerde bevolking wordt waargenomen. De positie van de taskforce vaccinatie, net zoals die van het Europese Geneesmiddelenagentschap, is dat de voordelen van het AstraZeneca-vaccin tegen Covid-19 groter blijven dan de risico’s”, zei epidemioloog Pierre Van Damme, lid van de Taskforce Vaccinatie, eerder al. In ‘De Zevende Dag’ benadrukte hij zondag nog eens dat er niet per se een verband is. “Ik maak me geen zorgen. We weten dat bloedklonters voorkomen bij de algemene bevolking, ook zonder vaccin. We gaan dat nu verder onderzoeken, maar dat ligt niet boven het aantal dat we zouden kunnen verwachten”, klonk het.

De taskforce benadrukt wel dat het EMA in detail blijft nagaan hoe veilig de vaccins zijn. De aanbevelingen veranderen daarom dus ook niet, ook niet voor zwangere vrouwen. De taskforce vaccinatie doet verder nog een oproep om bijwerkingen na vaccinatie te melden via de website van het FAGG.

Ook AstraZeneca reageerde al op het nieuws dat verschillende landen stoppen met de inentingen. “Uit een analyse van meer dan tien miljoen gegevens is er geen enkel bewijs naar voren gekomen van een verhoogd risico op longembolie of diepveneuze trombose”, zei een woordvoerder van AstraZeneca zelf donderdagavond. “Het aantal dergelijke voorvallen ligt zelfs lager bij gevaccineerde mensen dan je zou verwachten op basis van het aantal gevallen in de algemene bevolking”, aldus de woordvoerder van het Brits-Zweedse bedrijf.

Belangrijke speler in vaccinatiecampagne

Het vaccin van AstrzaZeneca is een klassiek vaccin, een zogeheten ‘vectorvaccin’. Daarbij wordt een onschuldig verkoudheidsvirus van chimpansees gebruikt, een techniek die al decennialang gehanteerd wordt. Dat biedt meer zekerheid over toekomstige bijwerkingen, en ook over de duur dat het vaccin bescherming zal bieden.

LEES OOK. Frank Vandenbroucke blijft geloven in vaccin van AstraZeneca, maar hekelt enorme vertragingen (+)

Het AstraZeneca-vaccin kan tot zes maanden bewaard worden bij temperaturen van 2 tot 8 graden. Door die hogere bewaartemperaturen wordt de logistieke ketting voor de massavaccinatie vergemakkelijkt. Daaom blijft het extreem belangrijk binnen de vaccinatiestrategie, aangezien er voor de Pfizer-en Moderna-vaccins wel specifieke koeling aan te pas komt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen