Britse politie onder vuur na hardhandig aanpakken van vrouwen tijdens herdenking Sarah Everard

De Britse Metropolitan Police ligt onder vuur nadat agenten zaterdag hardhandig ingrepen tegen vrouwen tijdens de herdenking van de vermoorde Sarah Everard. Honderden vrouwen kwamen op straat als eerbetoon aan de 33-jarige Sarah Everard. Zij werd ontvoerd en vermoord toen ze op weg was naar huis.

De dood van de Britse Sarah Everard heeft heel wat losgemaakt in het Verenigd Koninkrijk. Daarom wilden honderden vrouwen haar herdenken door samen op straat te komen. Maar door de coronamaatregelen was de bijeenkomst verboden en moest de politie tussenkomen. De hardhandige manier waarop dat gebeurde, krijgt nu heel wat kritiek.

Sarah Everard

Tien dagen geleden was Sarah Everard onderweg naar huis. Ze moest daarvoor door Clapham Common, het stadspark in Zuid-Londen. In dat park werd de 33-jarige Everard ontvoerd en later vermoord. Al snel werd de dader gevat. Het ging om de 48-jarige politieagent Wayne Couzens.

Het overlijden van Everard bracht heel wat emoties teweeg, vooral bij vrouwen in Britse steden. Zij werden er pijnlijk aan herinnerd dat het nog steeds niet veilig is om ’s avonds als vrouw alleen over straat te lopen. Om dat probleem aan te kaarten en om Sarah Everard te herdenken, kwamen in verschillende steden honderden vrouwen, waaronder ook Kate Middleton, op straat. Maar dat was niet naar de zin van de Metropolitan Police. Bijeenkomsten zijn namelijk nog steeds verboden in het Verenigd Koninkrijk als maatregel tegen de verspreiding van het coronavirus.

Hardhandig opgepakt

Tijdens de vreedzame herdenking van Sarah Everard in Clapham Common, het park waar ze verdween, kwam de politie in actie. Daarbij werden enkele vrouwen hardhandig in de boeien geslagen. De beelden van de agenten die vrouwen tegen de grond duwen om ze te boeien, deden al snel de ronde op sociale media, waardoor er een golf van kritiek ontstond.

Minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel heeft de Metropolitan police al opgeroepen om een rapport op te maken van wat er precies gebeurd is in Clapham Common. Ook de burgemeester van Londen Sadiq Khan vroeg “dringend een uitleg” over de feiten die volgens hem “ongepast en buitenproportioneel” waren.

Reactie politie: “We moesten optreden”

Ondertussen is er al een eerste reactie van de politie. Assistent-commissaris Helen Ball heeft in een officiële verklaring aangegeven dat de politie heeft gedaan wat ze moesten doen. “We hebben herhaaldelijk gevraagd om de regels na te leven en te vertrekken. Jammer genoeg begon een kleine minderheid van de aanwezigen tegen de agenten te scanderen, te duwen en met spullen te gooien.”

“We wilden absoluut niet in een positie belanden waar ingrijpen nodig was. Maar we werden in die positie geplaatst vanwege de dwingende noodzaak om de veiligheid van mensen te beschermen.” Ze laat ook weten dat ze aanvaarden dat het hardhandige optreden van de betrokken agenten in vraag worden gesteld.

Meer