Direct naar artikelinhoud
NieuwsCoronavirus

Jambon wil horecaterrassen openen op 1 april ‘om problemen te vermijden’

Jan Jambon in de studio van VTM NieuwsBeeld VTM Nieuws

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) wil nog altijd de terrassen van de horeca heropenen op 1 april. Dat heeft hij gezegd in VTM NIEUWS. Daarmee wil Jambon ‘moeilijkheden’, zoals drukte in parken en aan de zee, in de paasvakantie vermijden. Zijn partijgenoot Bart De Wever hield een gelijkaardig pleidooi in De Zevende Dag.

Video wordt geladen...

Na de beslissing van het Overlegcomité om de horeca pas op 1 mei opnieuw te openen, riepen de kustburgemeesters op om tenminste de horecaterrassen en strandbars te mogen openen, zodat er meer spreiding is van toeristen.

Jambon liet vorige week al in De Zevende Dag uitschijnen dat hij zelf voorstander was van een gedeeltelijke heropening. “We hebben de discussie over de heropening van de terrassen uitvoerig gevoerd, maar er werd geen consensus bereikt over de heropening van de terrassen vanaf 1 april", zei hij.

Die boodschap herhaalde hij in VTM NIEUWS. “De opening van terrassen is nog dringender. Ik begrijp die burgemeesters, zeker als het goed weer is. Ik hoop dat daar mogelijkheden zijn. Ons standpunt is niet veranderd.”

Ook Jambons partijgenoot en Antwerps burgemeester Bart De Wever ziet de paasvakantie niet zitten met een buitenhoreca die gesloten blijft. De kans is immers groot dat mensen in grote, getale naar de steden en de kust zullen trekken, wat de druk op de parken en in de binnenstad zal vergroten, waar bovendien geen of nauwelijks sanitair voorzien is.

Lees ook: ‘De zeikstromen lopen gewoon over onze parking’: gebrek aan openbare toiletten veroorzaakt overlast

Burgemeesters Gent en Leuven niet dezelfde golflengte

De burgemeesters van Gent en Leuven zitten niet op dezelfde golflengte. Gentenaar Mathias De Clercq (Open Vld) benadrukte dat we absoluut niet opnieuw een jojo-effect mogen creëren, met versoepelingen, een nieuwe toename van de besmettingen en dan opnieuw verstrengingen. Een derde golf zou mentaal bij veel mensen hard aankomen, aldus De Clercq.

Zijn Leuvense collega Mohamed Ridouani (sp.a) treedt hem bij. Hij merkt op dat 1 mei op zich niet zo heel ver meer van ons afligt. Bovendien ziet Ridouani dat de evolutie in het buitenland op sommige plaatsen zorgwekkend is, waardoor hij er een lans voor breekt eerder naar de afgesproken datum toe te werken. Beide burgemeesters vinden trouwens ook dat de avondklok nog niet meteen moet worden afgeschaft.

“Wat mij betreft, moeten er zeker in de tweede helft van de zomer dingen mogelijk zijn”
Vlaams minister-president Jambon over zomerfestivals

Ook voor de zomerfestivals ziet Jambon mogelijkheden “als we dat tempo kunnen aanhouden en zelf testen kunnen houden”. Vrijdag zei hij nog dat hij de resultaten van een testevenement, dat in de tweede helft van april gepland wordt, wil afwachten om een beslissing te nemen over de zomerfestivals.

“Wat mij betreft, moeten er zeker in de tweede helft van de zomer dingen mogelijk zijn”. Jambon zei ook nog eens dat hij de avondklok “niet meer proportioneel” vindt, maar hij wees ook nog eens op het feit dat er in het Overlegcomité enkel bij consensus versoepelingen mogelijk zijn.

Eerste prik tegen 11 juli

De Vlaamse minister-president maakte zich net als minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) sterk dat iedere Vlaming van achttien jaar en ouder tegen 11 juli minstens een eerste keer gevaccineerd zal zijn. “Maar voor mij is het nog belangrijker dat de meest kwetsbare mensen twee prikken zullen gekregen.”

De bezorgdheid over vaccinatie met het AstraZeneca-vaccin, na de meldingen over de bijwerkingen, vindt hij dan weer “onterecht”. “We mogen het niet opzij zetten, het is goedgekeurd door meerdere instanties. We moeten alles op alles zetten om die vaccinatiecampagne te kunnen afronden. Ik begrijp dat de perceptie wat verkeerd is, maar er is niets mis met dat vaccin”, benadrukt Jambon. “De mensen laten kiezen tussen vaccins, gaan we ook niet doen, dan zouden we de complexiteit vier maal vergroten.”

Herbekijk hier het integrale studiogesprek met Jan Jambon:

Video wordt geladen...