Bpost-CEO Jean-Paul Van Avermaet moet opstappen.
Nicolas Maeterlinck

Bpost-topman Jean-Paul Van Avermaet ontslagen na druk van regering: "De emmer is overgelopen"

Bpost-topman Jean-Paul Van Avermaet is ontslagen door de raad van bestuur van het postbedrijf.Ā Dat meldt het bedrijf in een persbericht. Van Avermaet lag al een tijdje onder vuur, niet alleen wegens de povere bedrijfsresultaten, maar ook omdat hij genoemd werd in een onderzoek naar prijsafspraken bij zijn vorige bedrijf. Dat hij daarover aan de raad van bestuur zo weinig informatie gaf, was de druppel te veel, zegt minister van Overheidsbedrijven Petra De Sutter (Groen).

Het lijkt wel de kroniek van een aangekondigd ontslag, dat van Jean-Paul Van Avermaet bij Bpost.Ā Ā Van Avermaet, die amper een jaar aan de slag was, kwam in opspraak nadat vorige zomer bekend raakte dat hij als vroegere topman van beveiligingsbedrijf G4S mogelijk betrokken was bij illegale prijsafspraken.Ā Daar loopt een Belgisch Ć©n een Amerikaans onderzoek naar.

De afgelopen week kwamen daar ook nog eens slechte beursresultaten bovenop. Woensdag kreeg het Bpost-aandeel een klap van zowat 20 procent. Bpost is daardoor fel verzwakt, in tegenstelling tot andere postdiensten die winst maken door de gestegen pakjesleveringen.Ā 

Voor de regering, en met name minister van Overheidsbedrijven Petra De Sutter (Groen), was de heisa rond Van Avermaet niet meer houdbaar.Ā  "Ik heb dit dossier geĆ«rfd en ik heb bij de raad van bestuur vanaf dag Ć©Ć©n aangedrongen op een oplossing", zegt ze in "De ochtend" op Radio 1.

Beluister hier het gesprek met minister De Sutter in "De ochtend" op Radio 1:

Weinig communicatie

Toch waren de slechte resultaten niet de ultieme druppel. "Daarvoor zet je niet zomaar een CEO opzij. Het is de context: de communicatie, de leiderschapskwaliteiten, het vertrouwen dat weg is. Voor ons als meerderheidsaandeelhouder gaat het om de imagoschade die het bedrijf oploopt. En natuurlijk maken wij ons zorgen om de financiƫle situatie."

Bpost is een van de Belgische kroonjuwelen, met een belangrijke maatschappelijke rol. We moeten nu van nul beginnen, maar dat zullen we ook doen

Minister van Overheidsbedrijven Petra De Sutter (Groen)

Vooral het feit dat Van Avermaet zich niet hield aan de "transparantieverplichting" wekte ergernis op: hij liet volgens De Sutter na om de raad van bestuur voortdurend op de hoogte te houden van de ontwikkelingen in dat mededingingsonderzoek. "In september heeft de raad van bestuur hem gevraagd om dat in detail te doen, maar dat is niet naar hun tevredenheid gebeurd. In februari hebben ze dat opnieuw gevraagd. Ik heb dat ook per brief gevraagd. Dat antwoord is er nog steeds niet. Daarom is de emmer nu overgelopen."

BEKIJK hier het verslag uit "Het Journaal" (en lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

Binnen de raad van bestuur was er nochtans nog lange tijd een meerderheid om Van Avermaet aan te houden als CEO. "Want er waren nog geen nieuwe feiten: hij is niet in beschuldiging gesteld." Toch heeft de regering de druk opgevoerd om een knoop door te hakken. "We hebben daar een heel weekend over vergaderd en dan gisteravond de raad van bestuur ingelicht. Daar was dan uiteindelijk wel een meerderheid die onze instructies is gevolgd."

(Lees verder onder de foto)

Minister van Overheidsbedrijven Petra De Sutter (Groen).

En nu?

Bestuursvoorzitter FranƧois Cornelis neemt voorlopig de CEO-taken waar bij Bpost. Intussen start de zoektocht naar een nieuwe topman. En dat allemaal net op een moeilijk moment voor het bedrijf. "Die pakjesmarkt neemt enorm toe en brievenpost neemt af", legt De Sutter uit. "We zijn net ook een nieuw beheerscontract aan het onderhandelen met hen. Dat zijn belangrijke momenten voor Bpost, waarbij een slagkrachtige raad van bestuur en een slagkrachtige CEO nodig zijn."

"We hebben nu een CEO nodig die het bedrijf klaarmaakt voor de toekomst. Mijnheer Van Avermaet is daar jammer genoeg niet in geslaagd. Dit is een kantelmoment. Bpost is een van de Belgische kroonjuwelen, met een belangrijke maatschappelijke rol. We moeten nu van nul beginnen, maar dat zullen we ook doen."

Vakbonden bezorgd

De vakbonden zijn teleurgesteld en ongerust over de instabiele situatie aan de top van Bpost. De ruim 30.000 personeelsleden van Bpost verdienen nu duidelijkheid, zegt Jean-Pierre Nyns van de socialistische bond ACOD: "Het personeel is verontwaardigd over wat er allemaal aan de top gebeurt en begint zich in toenemende mate vragen te stellen over zijn toekomst."

Het personeel is verontwaardigd over wat er allemaal aan de top gebeurt en begint zich in toenemende mate vragen te stellen over zijn toekomst

Jean-Pierre Nyns van ACOD

"Wat zal het effect zijn op het dagelijkse functioneren van Bpost? Want wij moeten nog altijd honderdduizenden pakjes per dag bestellen. Wat gaat het effect zijn op de toekomst van Bpost? Wij willen daarom zo snel mogelijk stabiliteit aan de top."

Voorlopig zijn er geen acties gepland. "Het werk moet gedaan worden, iemand moet zijn verantwoordelijkheid opnemen."

Michael Freilich (N-VA): "Depolitiseren en privatiseren"

N-VA-Kamerlid Michael Freilich, die al langer kritisch was voor Van Avermaet, zegt tevreden te zijn dat de raad van bestuur de stap heeft genomen om hem te ontslaan. "Al is het natuurlijk te laat. Ik heb dat mismanagement al in november aangekaart. Toen waren alle alarmbellen al aan het knipperen."

Wat is er nu dan veranderd? "De slechte beurscijfers en het jaarverslag. Daarin zegt de raad van bestuur op een 'vriendelijke' manier dat Van Avermaet hen belogen heeft. Toch zijn er pas stappen ondernomen toen het tot een brede publieke golf van verontwaardiging kwam."

Freilich noemt de raad van bestuur "veel te gepolitiseerd" en hij pleit ook voor een privatisering. "De overheid moet zich meer bezighouden met haar kerntaken, niet met invloed uit te oefenen op een bedrijf dat pakjes bedeelt. Kijk naar Nederland, waar het geprivatiseerde PostNL functioneert als een modern bedrijf." Hij roept daarom de regering op om het meerderheidsbelang in Bpost gestaag af te bouwen, tot zo'n 20 procent.

Meest gelezen