© Photo News

Moet Van Aert bij wereldtitel winstpremie verdelen met andere Belgen?

Trekken de Belgische profs zondag op het WK veldrijden allemaal aan hetzelfde zeel? Allicht niet. Naar eigen zeggen rijden ze immers allemaal voor eigen rekening en staat Wout van Aert er min of meer alleen voor. Moet Van Aert, als hij dan zichzelf zou opvolgen als wereldkampioen, delen in zijn winstpremies?

Maarten Delvaux in Bieles

De premie voor de wereldkampioen die door de UCI wordt uitbetaald stelt relatief weinig voor: € 3.667 bruto. Een mooie som, maar peanuts in vergelijking met wat er tijdens het seizoen aan startgelden en winstpremies in de klassementscrossen te rapen valt.

Daarnaast betaalt de Belgische Wielerbond wel een premie van 22.500 euro uit aan de Belgische mannelijke profs, indien een landgenoot zondag wereldkampioen wordt. “De renners hebben zoals elk jaar zelf al onderling afgesproken hoe ze die eventuele premie zullen verdelen”, aldus Jos Smets, Algemeen Directeur bij de Belgische Wielerbond. “Wij zijn aanwezig bij de gesprekken, maar moeien ons daar niet in. Soms krijgt iedereen even veel, soms al naargelang zijn verdienste in de wedstrijd. Hoe het dit jaar afgesproken is, vertel ik niet.” Het kan dus ook zijn dat er is afgesproken dat bepaalde Belgen helemaal niets krijgen. Zou Van Aert ook Kevin Pauwels belonen bij een nieuwe wereldtitel?

Het lijkt ons een moeilijke evenwichtsoefening. In het veldrijden zijn er sowieso al weinig momenten waarop je voor een landgenoot echt iets kan betekenen en zowat alle Belgen lieten de voorbije dagen duidelijk verstaan dat ze louter voor eigen rekening rijden. “Maar als we iets voor Wout kunnen doen, zullen we het niet laten”, klonk het bij de zes andere Belgen. Wat als Van Aert zondag in de eerste ronde van iedereen wegrijdt en solo naar de wereldtitel knalt? Moet hij dan ook zijn winstpremie van de Belgische Bond delen met de andere Belgen? “Ja, zeker. De afspraken moeten worden nageleefd. Wat er zondag in de koers ook gebeurt”, is Jos Smets duidelijk. “Kijk naar Koksijde 2012. Niels Albert soleerde toen ook vanaf het begin naar de wereldtitel en wou aanvankelijk zijn premie ook niet delen. Maar dat is uiteindelijk wel gebeurd.”

Uiteraard zou Van Aert bij een nieuwe wereldtitel ook een flinke premie van zijn ploeg opstrijken. En het belangrijkste: de regenboogtrui brengt het hele jaar door natuurlijk een aardige hoeveelheid extra startgeld in het laatje.

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer