Koken in coronatijden: we roerden het afgelopen jaar meer dan vijf miljoen uur in de potten
Een jaar geleden ging ons land in lockdown. We sloegen niet alleen massaal aan het e-peritieven, we veranderden ook onze culinaire gewoonten. En dat in de positieve zin: uit onderzoek van Hello Fresh blijkt dat zes op tien Belgen vindt dat thuiskoken hen helpt om gezond te eten. Dit zijn de drie meest opvallende trends.
1. Gevarieerder eetpatroon
Hello Fresh concludeerde uit de bevraging bij duizend Belgen dat we het afgelopen jaar liefst 5,2 miljoen uur in de keuken stonden, het dubbele van het jaar voorheen. Maar wat in onze potten belandt, verschilt van de ingrediënten in pre-coronatijden. Aangezien we niet konden zwoegen in fitnesscentra, namen velen dan maar maatregelen in de keuken. Want coronakilo’s, die wilden we niet op ons geweten hebben.
Zes op tien Belgen vindt dat thuiskoken hen helpt om gezond te eten, wijst het onderzoek van Hello Fresh uit. Maar liefst 32 procent geeft zelfs aan dat hun eetgewoonten sinds de pandemie veranderd zijn. We eten meer fruit en groenten (42,8%) en kiezen ook bewust voor een gevarieerder en gebalanceerd voedingspatroon (34,8%).
Bij lekker eten hoort overduidelijk ook een wijntje, want uit cijfers van Aldi blijkt dat de verkoop van wijn het afgelopen jaar flink is toegenomen. Zo verkocht de winkelketen het voorbije jaar bijna 1?7 miljoen flessen rode wijn extra, meer dan 1,6 miljoen flessen rosé extra en meer dan 1,5 miljoen flessen witte wijn extra.
2. Thuisbakkers in opmars
Misschien wel dé bezigheidstherapie van het afgelopen jaar: bakken. Van oktober tot en met december vorig jaar bakten de Hello Fresh-abonnees liefst 616.000 porties zoetigheid. Vanaf 1 maart geteld zijn het er meer dan acht miljoen. Thuiskoks toverden trouwens niet alleen mierzoete caloriebommen uit hun mouw. Bananenbrood met walnoten en kokos was het afgelopen jaar een van de favorieten.
Dat velen zich ontpopten tot thuisbakker wordt bevestigd door cijfers van Aldi, die 1,2 miljoen kilogram meer bloem en extra gist voor zo'n twee miljoen broden hebben verkocht.
3. Nieuwe smaken en keukens
Uit het onderzoek kwam verder naar voren dat we erop los hebben geëxperimenteerd in de keuken. We probeerden nieuwe smaken en keukens uit en waagden ons ook aan wat ingewikkeldere recepten. En oefening baart kunst, zo blijkt. Eén op twee Belgen heeft tijdens de lockdown zijn kookkunsten verbeterd.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Last van een winterdip? Met deze opkikkers zet je een portie energie op tafel
-
Smaak van boerenkool doet ongeboren baby’s grimassen trekken
Zorgt de smaak van boerenkool ervoor dat u een grimas van afkeuring trekt? U bent niet alleen: onderzoekers hebben foetussen een huilende uitdrukking zien trekken wanneer zij in de baarmoeder aan de hippe groente worden blootgesteld. -
Spaargids.be
Geniet jij al optimaal van deze fiscale voordelen voor je woning en schuldsaldoverzekering?
De overheid sabelde de voorbije jaren zwaar in de fiscale voordelen die burgers krijgen als ze een hypothecaire lening afsluiten. Toch zijn er nog altijd te rapen, zo weet Spaargids.be, dat meteen drie slimme fiscale adviezen op een rij zet. -
-
PREMIUM
“Als ik wat extra maak, weet ik zeker dat ze geen fastfood eet”: drie mama's blijven met liefde koken voor hun volwassen kinderen
-
Jobat
Hoe herken je een toxische baas en wat doe je ertegen? “Hij zal altijd druk bezig lijken, maar toch ook micromanagen”
Welzijn op het werk krijgt vandaag meer aandacht dan ooit. Experts moedigen je aan om kritisch na te denken over je leidinggevende en op te komen voor jezelf en je team. Goed leiderschap is dan ook van cruciaal belang voor de prestaties die je levert en hoe je je voelt op de werkvloer. Maar wat kan je als medewerker doen als jouw leidinggevende je belemmert om goed – en graag – te werken? Welzijnsmanager Elisabeth Van Steendam legt het Jobat.be uit. -
PREMIUM
Hoe pak je koken aan op drukke werkdagen? 3 ouders delen concrete tips: “Door amper 2 keer te koken heb ik eten voor 7 dagen”
-
Moeilijke eter? Wetenschappers ontdekken erg simpel trucje dat je kan uittesten
-
Lidl
De ultieme kerstklassieker om samen van te genieten: gevulde kalkoen
-
Lidl
Wrap it up! Lekker makkelijk: fajita's met gewokte savooi en rundsreepjes
De fajita hebben we als lekkernij in een jasje te danken aan de Tex-Mex, ofwel de Texaans-Mexicaanse keuken. Je kan de wraps naar hartenlust beleggen met ingrediënten naar keuze, maar voor deze versie gebruiken we verfijnde entrecôte, in dunne reepjes gesneden, en krokant gewokte savooikool. -
Gen Z en millennials eten steeds minder spruitjes: wordt ’s werelds meest gehate groente binnenkort uit de keuken verbannen?
De meeste kinderen zijn niet bepaald dol op spruitjes vanwege hun uitgesproken, bittere smaak, die we, eenmaal volwassen, juist leren appreciëren. De groene koolsoort is immers vernoemd naar de hoofdstad van ons land. Toch lijkt het erop dat de nieuwe lading volwassenen en volwassenen in spe de groente liever links laat liggen. Dat blijkt uit cijfers van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing. -
PREMIUM
Feestmaal on a budget? Topchefs Sergio Herman, Yotam Ottolenghi en Seppe Nobels delen 6 betaalbare toprecepten