Direct naar artikelinhoud
NieuwsOperatie Sky

Politie investeert 585.000 euro van veroordeelde drugsbaas in operatie Sky

Het heuglijke moment in de Amerikaanse ambassade, nu bijna acht jaar geleden.Beeld Photo News

De Operatie Sky tegen de drugsmaffia is mogelijk gemaakt met de 800.000 dollar die het Antwerpse gerecht destijds afpakte van gangster en wodkastoker Riccardo Fanchini. 

Gerechtelijk directeur Yve Driesen van FGP Antwerpen maakte dit weekend in De Tijd bekend dat minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) en minister van Binnenlandse Zaken Annemie Verlinden (CD&V) het Fanchini-geld in oktober ter  beschikking hadden gesteld van zijn speurders. 

“We wisten dat het Fanchini-geld er nog altijd was. Samen met collega van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) en het College van Procureurs-Generaal hebben we heel snel beslist dat geld ter beschikking te stellen. Tenslotte is het Fanchini-geld er ook gekomen dankzij de Antwerpse federale politie en justitie”, laat het kabinet van Justitie weten. 

De 800.000 dollar, ondertussen gedevalueerd tot 585.000 euro, heeft al die tijd op de rekening van het Centraal Orgaan voor de Inbeslagneming en Verbeurdverklaring (COIV) gestaan. Bij de overhandiging van de cheque in 2012 was 800.000 dollar nog 625.000 euro waard. 

Wodka

De fameuze cheque werd in september 2012 overhandigd aan toenmalig politiebaas Catherine De Bolle. De Amerikaanse ambassadeur Howard Gutman en de regionale directeur van het Amerikaanse DEA (Drug Enforcement Agency) Russell Benson loofden toen de samenwerking met de FGP-Antwerpen over de aanpak van gangster Riccardo Fanchini. 

Catherine De Bolle nam de gelegenheid te baat om voor extra middelen voor haar federale gerechtelijke politie te pleiten.

De 800.000 dollar vertegenwoordigde 40 procent van de verbeurdverklaarde goederen van gangster en drugscrimineel Riccardo Fanchini. De man raakte in Antwerpen vooral bekend om zijn Kremlyovskaya-wodkafabriek in de buurt van de Mexicobrug. Die ging begin jaren 2000 in vlammen op. Een brand die de hele stad bedolf onder een zoete wodka-geur. 

Nadien zette Ricardo Fanchini een drugslijn op maar liep daarmee in de kijker van de Amerikaanse DEA. Tijdens het onderzoek spraken de Amerikanen af dat zij zich zouden concentreren op het drugsonderzoek. De FGP-Antwerpen deed het witwasluik. Dat resulteerde uiteindelijk in een veroordeling van Fanchini in de Verenigde Staten tot een straf van 10 jaar en een boete van 2 miljoen euro. 

Het wodkamerk Kremlyovskaya van Riccardo Fanchini.Beeld rv