E3 Saxo Bank Classic lanceert met coronarobots en finishbescherming 2 wereldprimeurs

Op vrijdag 26 maart staat de E3 Saxo Bank Classic op het programma. Naast een hopelijk adembenemende wedstrijd, zullen er ook twee wereldprimeurs op te merken zijn. Zo pakt de E3 uit met “Race Barriers” om renners finishbescherming aan te bieden, en er worden coronarobots ingeschakeld om de verspreiding van het virus tegen te gaan.

Thomas Cami

De Race Barrier werd door Boplan speciaal ontworpen voor de beveiliging van de aankomstzone van wielerwedstrijden. Volgens de organisatie zou het de renners aan de aankomst meer veiligheid moeten bieden: “De gele kunststofschermen van 1m40 hoog zouden de renners optimaal moeten beschermen tijdens één van de meest kritieke fases van de wedstrijd. Risico’s op ernstige verwondingen worden zo veel mogelijk beperkt.”

Er werd voor deze finishbescherming gekozen, aangezien de laatste meters volgens de organisatie het meeste gevaar inhouden: “Een aantal recente incidenten bracht pijnlijk aan het licht dat een betere beveiliging tijdens wielerwedstrijden absoluut noodzakelijk is. Vooral de aankomstzone verdient hierbij speciale aandacht gezien de omstandigheden en snelheden waarmee in die zone wordt gekoerst, bijvoorbeeld bij massasprints. Met het inzetten van de juiste middelen op de juiste plaatsen wordt de veiligheid van zowel renners als toeschouwers drastisch verhoogd.”

Naast de finishbescherming zullen er ook coronarobots worden ingezet door de organisatie. “De E3 Saxo Bank Classic draagt veiligheid heel hoog in het vaandel, zeker in deze gekke coronatijden. Daarom doet de wielerorganisatie er alles aan om het hele gebeuren dit jaar volledig coronaproof te laten verlopen. Om niets aan het toeval over te laten, worden zelfs robots ingezet. Met dank aan het Oostendse bedrijf ZoraBots. Het klinkt futuristisch, maar het is vooral de perfecte manier om de veiligheid van renners en organisatoren te garanderen”, aldus de organisatie.

De robots zullen controleren of iedereen zich aan de coronavoorschriften houdt. Zo zullen ze bijvoorbeeld controleren of mondmaskers wel correct gedragen worden. Mensen die hun mondmasker niet correct dragen, zullen aangesproken worden door de robots. Ook de lichaamstemperatuur van alle aanwezigen zal door deze robots gemeten worden. Ook onder andere de luchtkwaliteit zal continu worden gemonitord. De organisatie hoopt ook het publiek via deze robots te entertainen: “het is ook de bedoeling dat de winnaar straks zijn trofee ontvangt uit de bionische handen van een robot. Wedden dat iedereen straks na een ongetwijfeld razend spannende wedstrijd ook op het puntje van zijn stoel blijft zitten om te kijken hoe dat afloopt?”