© MIST

Oproep voor meer stewards tijdens carnavalstoeten in politiezone Lanaken-Maasmechelen

De twee burgemeesters van de politiezone Lanaken-Maasmechelen (LaMa), Marino Keulen (Open Vld) en Raf Terwingen (CD&V), hebben vrijdag een oproep tot de organisatoren van carnavalstoeten gelanceerd om zelf ook meer inspanningen te leveren voor de veiligheid tijdens de stoeten. “We willen de organisatoren sensibiliseren om meer stewards in te zetten”, aldus Keulen en Terwingen. “Gezien de terreurdreiging en de aanslagen in Nice en Berlijn zal ook de politie extra waakzaam zijn. We staan immers voor een drukke periode met maar liefst dertien carnavalstoeten in zes weken”, zei korpschef Jacques Philippaerts.

“Tijdens de ontbinding van de stoet op de Pauwengraaf in Eisden gaan we zorgen dat het Eisdense Europaplein, waar alle praalwagens en groepen bijeenkomen, hermetisch wordt afgesloten, onder meer met combi’s zodat niemand de kans krijgt om met een vrachtwagen op de menigte in te rijden. In Eisden-Dorp kunnen we dat doen op het Vrijthof, het plein voor de kerk. Gezien de veranderde tijdsgeest moeten we daarop voorbereid zijn”, aldus de korpschef. Het coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse OCAD heeft de Maaslandse gemeenten immers gevraagd om de carnavalstoeten te herbekijken.

Burgemeester Raf Terwingen maakte bekend dat hij een bepaalde tonnagebeperking voor zwaar vervoer overweegt voor de straten in een straal rond de route van de carnavalstoet. Zo kunnen er dan op die dag geen grote of zware voertuigen rijden. “We moeten er wel rekening mee houden dat we deze volkscultuur aan de Maaskant niet amputeren, want anders halen de terroristen hun gram”, zei Marino Keulen.

Geen enkele andere politiezone in het land heeft zoveel optochten in zes weken tijd. Een 65-jarige hoofdinspecteur van de politie in Maasmechelen, die op 1 maart met pensioen gaat, is vorig weekend zelfs tot de 51ste prins carnaval verkozen bij de carnavalsvereniging De Zavelzekskes in Maasmechelen. Hij had die titel van de korpsleiding eerder niet mogen combineren met zijn job.

(belga)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer