Minister Vandenbroucke over blijvend vaccineren met AstraZeneca-vaccin: “Nu stoppen, dát zou pas onverantwoord zijn”

 ©  AFP

Bron: BELGA, eigen berichtgeving, Het Journaal

Nadat de Hoge Gezondheidsraad eerder maandag adviseerde door te gaan met de AstraZeneca-vaccins, heeft ook de taskforce Vaccinatie beslist dat België verdergaat met die spuitjes. Dat is bevestigd aan onze redactie. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke stelt dat “nu stoppen met vaccineren pas onverantwoord zou zijn”.

“AstraZeneca is een vaccin dat mensen zeer goed en sterk beschermt tegen Covid-19. De volgende dagen gaan duizenden mensen, vooral ouderen, zich laten vaccineren, en dat is heel goed want die mensen zijn kwetsbaar.” Dat zei minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke in Het Journaal, na een dag waarop het ene na het andere Europese land besloot de vaccinatie met AstraZeneca tijdelijk op te schorten. “Wij vinden de veiligheid van de vaccins uiterst belangrijk en willen weten waarom andere landen pauzeren”, benadrukte Vandenbroucke wel. “We vragen dat het Europees Geneesmiddelenagentschap de info daarover bij elkaar brengt en hopen tegen donderdag meer duidelijkheid te krijgen daarover. Wij volgen dan wat het Europees Geneesmiddelenagentschap zegt. Maar wat ons betreft zou het pas onverantwoord zijn om nu te stoppen met die vaccinatie, terwijl zo veel van dat virus rondgaat.”

Dat stelt ook vaccinoloog Pierre Van Damme, lid van die taskforce, in ‘De Wereld Vandaag’ op Radio 1: “Het zou bijna onverantwoord zijn om in deze fase te stoppen. De voordelen wegen op tegen de theoretische nadelen.”

Nochtans besloten verschillende Europese landen, waaronder Nederland, Duitsland, Frankrijk en Spanje, voorlopig die vaccinaties wel op te schorten uit voorzorg. Omdat er in andere landen bij gevaccineerde mensen bloedklonters waren ontstaan. “Men heeft geen enkele aanwijzing voor een oorzakelijk verband”, benadrukte Van Damme in Het Journaal, waar hij wel aan toevoegde dat “die gevallen (van bloedklonters, nvdr.) natuurlijk grondig onderzocht moeten worden. Maar op basis van wat we nu weten, wegen de positieve gevolgen van de vaccinatie door tegenover de mogelijke risico’s van die vaccinatie.”

Zorg en Gezondheid: “Geen bewijs voor ernstige bijwerkingen”

Joris Moonens, woordvoerder van het Agentschap Zorg en Gezondheid, wijst er nog eens op dat er geen bewijzen zijn dat het middel ernstige bijwerkingen zou veroorzaken. Hij heeft nog geen signalen gekregen dat mensen hun vaccinatieafspraak annuleren of niet komen opdagen en benadrukt dat daar geen enkele reden toe is.

Ook de Hoge Gezondheidsraad adviseerde eerder maandag na spoedberaad om verder te gaan met de vaccinatie van AstraZeneca in België. Het Europees Geneesmiddelenagentschap herhaalt dat de voordelen van het AstraZeneca-vaccin nog altijd opwegen tegen de potentiële bijwerkingen. Donderdag komt het EMA met een nieuw advies over het AstraZeneca-vaccin.

WHO: “Geen paniek”

Intussen roept de Wereldgezondheidsorganisatie op om niet te panikeren. “Voorlopig raden we landen aan om te blijven vaccineren met AstraZeneca”, aldus Soumya Swaminathan, de hoofdwetenschapper van de WHO, maandag op een persconferentie. Dinsdag komt een groep vaccinatiedeskundigen van de WHO wel bijeen om de veiligheid van het vaccin te bestuderen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen