©  BELGA

Taskforce wacht op duidelijkheid over Johnson & Johnson voor vaccinatieschema

Indien Johnson & Johnson zijn vaccin de komende tijd zoals beloofd begint te leveren, dan kan het vaccinatieschema worden gehandhaafd, al kan dat vandaag niet worden beloofd. Dat heeft professor Dirk Ramaekers, de voorzitter van de taskforce Vaccinaties, maandag verklaard in de Kamer. De onzekerheid daarover veroorzaakt enige ongerustheid.

Bron: BELGA

Vlaams minister-president Jan Jambon en minister van Welzijn Wouter Beke kondigden gisteren/zondag aan dat elke Vlaming van achttien jaar en ouder tegen 11 juli een eerste spuit in de arm kan krijgen, indien de leveringen gebeuren zoals aangekondigd.

LEES OOK. Elke Vlaming tegen 11 juli zijn eerste prik? Bekijk hier op welke dagen jij je vaccin kan krijgen

Ramaekers gaf in de Covid-commissie van de Kamer een stand van zaken van de leveringen en van de bestellingen voor de komende maanden. Moderna blijft met 158.400 leveringen tot nu toe beperkt met wat onregelmatigheden. Pfizer kende in het begin een hapering, maar levert nu elke week accuraat en zit aan ruim 1 miljoen vaccins. AstraZeneca zit met 475.200 maar aan de helft van wat werd beloofd. “Ontgoochelend”, luidde het.

Bovendien verwacht Ramaekers dat AstraZeneca tijdens het tweede kwartaal maar op 40 tot 50 procent van het gehoopte aantal zal uitkomen. Dat zouden concreet 2 miljoen dosissen zijn, maar het kunnen er ook 1,8 of 1,9 miljoen zijn. De 4,6 miljoen dosissen van Pfizer zijn realistisch, terwijl Ramaekers ook verwacht de 900.000 vaccins van Moderna te halen.

En dan is er Johnson & Johnson, de “grote onbekende”. Van dat vaccin worden er contractueel 1,4 miljoen verwacht. Oorspronkelijk was juli vooropgesteld, maar nu wordt de tweede helft van april voorzien. Het voordeel is dat er maar één spuitje nodig is van Johnson & Johnson, dus puur rekenkundig zou een tijdige levering het schema in evenwicht kunnen houden, ondanks de problemen met AstraZenica.

“Het probleem is dat we nog geen concreet getal hebben”, aldus Ramaekers. Johnson & Johnson wil dat pas geven wanneer het helemaal zeker is, maar het zorgt voor toch wat “ongerustheid”, geeft de professor toe. “Het mag nu komen.” Voorlopig blijft de taskforce bij de projecties voor een eerste dosis einde juni, begin juli. Maar als er verder onzekerheden zijn, dan kunnen die gevolgen hebben.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer