©  AFP

België gaat door met AstraZeneca-vaccin

België zet de vaccinaties met AstraZeneca voorlopig niet stop, in tegenstelling tot heel wat andere Europese landen. Vaccinoloog Pierre Van Damme, lid van de taskforce vaccinatie, verklaart op Radio 1 waarom: “De voordelen wegen duidelijk door op de mogelijke, theoretische risico’s. Het zou bijna onverantwoord zijn om in deze fase te stoppen.”

“Het is bijna onverantwoord om in deze fase te zeggen dat we gaan pauzeren. We nodigen net de meest kwetsbare mensen uit voor vaccinatie, ik denk dat zij bijzonder veel baat zullen hebben aan dat vaccin”, aldus Van Damme.

Hij betreurt de unilaterale beslissing van landen zoals Frankrijk, Duitsland en Spanje die voorlopig de vaccinaties met AstraZeneca opschorten. “We hebben overleg gehad met andere landen, om beter te begrijpen wat hun redenen zijn, wat hun data zijn. Daaruit blijkt dat nog veel huiswerk nodig is: de gevallen van tromboses moeten veel beter onderzocht worden.”

“Ze nemen een beslissing vanuit een zeker voorzichtigheidsprincipe, maar laat ons niet vergeten dat we nog in het midden van een epidemie zitten en er alles aan moeten doen om op grote schaal te kunnen vaccineren.”

Van Damme benadrukt dat de er tijdens de vaccinaties goed wordt gedocumenteerd over de verdachte gevallen. “Maar het is heel belangrijk om een pandemie aan te pakken met een actief vaccinatieprogramma. Anders zouden we heel veel mensen bescherming ontzeggen.”

Het Europees Geneesmiddelenagentschap komt donderdag met een nieuw advies over het AstraZeneca-vaccin.

LEES OOK: Hoe groot is vertrouwen in AstraZeneca nog?

(sir, agg, hh)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER