Cardioloog Thomas Vanassche
Volledig scherm
Cardioloog Thomas Vanassche © Joel Hoylaerts / Photo News

INTERVIEW. Is het verantwoord dat ons land blijft vaccineren met AstraZeneca? Cardioloog Thomas Vanassche legt uit

Ook Nederland, Frankrijk en Duitsland stoppen voorlopig met het toedienen van het vaccin van AstraZeneca. Ze willen, net als steeds meer Europese landen, eerst onderzoeken of de gevaccineerden meer kans hebben om bloedklonters te ontwikkelen. Ons land blijft evenwel stug doorgaan met vaccineren. Is dat wel verantwoord? Kan een inenting tromboses veroorzaken of niet? We vroegen het aan cardioloog Thomas Vanassche (38) van het UZ Leuven. Hij is vicevoorzitter van de Belgische Vereniging voor Trombose en Hemostase.

59 reacties

  • JO ARETS

    3 jaar geleden
    Het verbaasd me telkens opnieuw hoe er gereageerd wordt op de vaccinaties met AstraZeneca, ook door deskundigen en dat niemand zich de vraag stelt waarom trombose niet gerelateerd wordt aan de andere vaccinaties zoals bv Pfizer !
  • Dirk Michiels

    3 jaar geleden
    Binnen enkele jaren krijgen we allemaal onze diploma van viroloog, het is erg maar we leren elke dag bij, we weten nu al hoe we het niet moeten aanpakken dat is ook al iets. En inderdaad op vele vele medicatie staan op de bijsluiter vreselijke dingen en er staat ook altijd bij, als ge nog iets anders meemaakt gelieve dat te melden. Blijf allemaal voorzichtig en gebruik jullie gezond verstand, ooit komt het wel goed maar het zal nog even duren.
  • Gertie Daerden

    3 jaar geleden
    Er zouden meerdere gevallen moeten zijn, als het aan het vaccin ligt, zegt Vanassche. Dat wil dus zeggen dat wanneer er massaal verschillende bijwerkingen optreden en de groep met gelijkaardige symptomen niet groot genoeg is, het nooit als bijwerking wordt erkend. Hij gaat hier voorbij aan de uniekheid van mensen, en hun unieke individuele reactie op medicatie.
  • Henri Levison

    3 jaar geleden
    Astra Zeneca is geen enkel probleem. Het probleem ligt bij de verantwoordelijken in de overheid. Zij snapten niet wat ze gelezen zouden moeten hebben en nu zijn ze bang voor de bvverantwoorxdelijkheid die ze niet durven noemen. Er is niets mis met AZ. Kijk naar de UK waar miljoenen met AZ gevaccineerd zijn (ja ja de UK zit al bijna op 21 miljoen vaccinaties, heel wat meer dan in de landen die nu AZ weigeren). Stelletje onnozelaars ! Er is niet mis met Astra Zeneca.
  • Ronald Van Beneden

    3 jaar geleden
    De 74-jarige laboratoriumarts Winfried Stöcker ontwikkelde in zijn eentje een coronavaccin en wordt nu onderzocht door de officier van justitie van Lübeck. Dit is wat de “Spiegel” meldt in zijn huidige uitgave. Stöcker had zichzelf en vier andere proefpersonen geïnjecteerd met een “recombinant antigeen” dat hij had ontwikkeld. Als gevolg hiervan hadden alle patiënten antistoffen gevormd tegen het coronavirus, meldde Stöcker in september 2020 aan de voorzitter van het Paul Ehrlich Instituut (PEI)