© PPN

Politie Lanaken-Maasmechelen eerste Limburgse zone met elektronische handtekening

De politiezone Lanaken-Maasmechelen (LaMa) wordt waarschijnlijk de eerste in Limburg waar burgers hun verklaringen in een proces-verbaal elektronisch kunnen ondertekenen op een computerscherm. Dat heeft korpschef Jacques Philippaerts van de politiezone LaMa vrijdag gezegd.

“Er is ons beloofd dat de elektronische handtekening tegen de lente operationeel zal zijn voor ons mobiel kantoor. Zo kunnen onze agenten sneller werken”, zei Philippaerts.

De agenten hoeven niet naar het commissariaat om alles uit te typen. Ze blijven bijgevolg beter in het straatbeeld aanwezig en bereikbaar voor de burger. “We willen werken naar een goed informatiegestuurde politie, waarbij de wachtoverste vanop de laptop thuis alles kan volgen.”

De politie wil ook verdere stappen zetten naar meer Nederlandse politiemensen in het straatbeeld en omgekeerd, Belgische agenten in Maastricht bijvoorbeeld. “Dat is het voorbij jaar al gebeurd tijdens carnaval en het Limburgs Schuttersfeest. De uitwisseling van informatie tussen ons en Nederlands-Limburg moet veel beter en sneller, want in 2016 hebben we inbrekers gehad die met een gestolen tv op hun scooter de grens overstaken”, aldus Philippaerts.

Inzake radicalisme maakte de Maasmechelse burgemeester Raf Terwingen bekend dat er in de zone LaMa twintig tot dertig personen opgevolgd worden door de politie. “We zijn een van de voorlopers met de lokale integrale veiligheidscellen, waarbij verschillende actoren zoals asielcentra, scholen, gemeentelijke diensten en wijkagenten hun informatie met elkaar delen. Er is een permanente uitwisseling van informatie om mogelijke radicalisering in beeld te brengen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer