©  rr

Poetsvrouw besteelt klanten omdat ze niet rondkomt met 4.700 euro per maand

Lier -

Een 42-jarige poetsvrouw uit Lier stond voor de correctionele rechtbank omdat ze bij verschillende klanten juwelen had gestolen. Daarmee betaalde ze haar schulden af en wou ze ook haar kinderen geven wat ze nodig hadden. Op dit ogenblik ontvangt de vrouw maandelijks 4.700 euro. “Een beperkt bedrag voor een moeder met vier kinderen”, zei haar advocate.

Theo Derkinderen

In het najaar van 2018 stapte een vrouw naar de politie met de melding dat er juwelen waren gestolen uit haar woning. In dezelfde periode bleek dat er ook juwelen verdwenen waren bij haar dochter en op nog twee plaatsen. Er was één gemeenschappelijke deler in het verhaal: de poetsvrouw.

Aanvankelijk ontkende de poetsvrouw de aantijgingen en schilderde ze de verhalen af als ‘verzonnen’. Maar toen er ook een foto rondging waarop een kennis van de poetsvrouw poseerde met een van de gestolen juwelen, kon ze de diefstallen niet meer ontkennen. Tijdens de behandeling van de zaak voor de correctionele rechtbank gaf ze de vier diefstallen ook toe. “Ik had het financieel zeer lastig op dat moment. Ik had niet genoeg geld om ook mijn kinderen te geven wat ze nodig hadden”, reageerde ze.

Het Openbaar Ministerie vroeg zes maanden cel met uitstel en een boete van 1.600 euro. De advocate van de poetsvrouw zei dat de vrouw op het moment van de feiten in collectieve schuldbemiddeling zat. “Ze zag geen licht aan het einde van de tunnel is dan tot de feiten overgegaan”, vertelde advocate Julie Van den Bergh. “Ondertussen is ook haar man overleden, maar ze is nog steeds actief als poetsvrouw. Hoeveel ze momenteel verdient? Ze ontvangt maandelijks ongeveer 4.700 euro. Die som omvat haar loon, het kindergeld en het weduwepensioen. Maar voor een moeder met vier kinderen is dat een beperkt inkomen.”

De advocate vroeg ook om een deskundige aan te stellen om de waarde van de gestolen juwelen te bepalen. Rechter Erika Colpin velt op 12 april een vonnis in de zaak.