Direct naar artikelinhoud
NieuwsTijdelijke werkloosheid

Jongste werknemers zijn meest tijdelijk werkloos

Een gesloten café Zeppos in Antwerpen. Vaak zijn jongeren in dienst bij sectoren zoals de horeca, die het hardst te lijden hebben onder deze crisis.Beeld Klaas De Scheirder

Vooral werknemers jonger dan 25 jaar waren het voorbije jaar ‘intensief’ tijdelijk werkloos. Jongeren zaten 40 procent langer dan gemiddeld in het systeem van tijdelijke werkloosheid, zo blijkt uit een analyse van SD Worx.

“De dag dat ik op tijdelijke werkloosheid werd gezet, 13 maart, arriveerde mijn nieuwe auto. Die moet helaas nog steeds afbetaald worden”, vertelt Sofie Leemans (25), die in twee brasseriezaken werkt. Telkens wanneer de horeca dicht ging, viel ze grotendeels terug op 70 procent van haar loon; door take-away is er op zondag nog werk. “Financieel is het niet makkelijk, ik moet best veel aan mijn spaarcenten zitten. Maar ik mis vooral de regelmaat, ik heb behoefte aan een vast ritme.”

Een nieuwe analyse van HR-dienstverlener SD Worx, op basis van de klantgegevens van bijna 1 miljoen werknemers, toont dat werknemers onder de 25 zo’n 40 procent meer tijdelijk werkloos waren dan gemiddeld. Die tendens is stelselmatig aanwezig sinds het begin van de crisis, en ook de vorige maand februari ontspringt die dans niet: per 100 ‘te werken dagen’ spendeerde de jongste leeftijdsgroep gemiddeld 5,6 dagen aan tijdelijke werkloosheid, tegenover een Belgisch gemiddelde van 4 dagen.

“Vooral de sectoren waar die groep jongeren vaak in dienst is, hebben het hardst te lijden onder deze crisis”, zegt Geert Vermeir, juridisch adviseur bij het kenniscentrum van SD Worx. Vooral de horeca komt dan in het vizier, waar veel jonge mensen met een lager opleidingsniveau werken. Ook richting event- en cultuursector, contactberoepen of luchtvaart zou je die lijn kunnen doortrekken.

Volgens de recentste RVA-uitbetalingsgegevens zaten in december 295.000 mensen minstens één dag in tijdelijke werkloosheid. Op basis van het aantal getroffen personen lijkt er van een grote leeftijdskloof geen sprake meer de laatste maanden. “Maar eens jongeren tijdelijk werkloos worden, zitten ze gemiddeld wel voor een groter aantal dagen op tijdelijke werkloosheid”, aldus arbeidsmarktexpert Ludo Struyven (HIVA/KU Leuven). Jongeren zijn dus vooral ‘intensiever’ tijdelijk werkloos.

Het zijn die intensieve profielen die Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) een inschrijvingsverplichting bij de VDAB wil opleggen, maar het bevoegde federale niveau schortte die verplichting tot eind juni op. Sowieso zal het systeem van tijdelijke werkloosheid uitdoven en zullen mensen hun werk verliezen. Dan is de vraag: krijgt de jongerenwerkloosheid, die nu slechts licht is gestegen, ook daar een hardere klap?

Het principe ‘last in, first out’ zal jongeren wellicht parten spelen, denkt Struyven. Maar de ene sector is de andere niet: “De horeca- of eventsector zijn typisch sectoren die weer aantrekken eens ze heropend zijn”, zegt Struyven. “De typische industrietakken die sterk afhankelijk zijn van het buitenland, zoals de kunststofindustrie, zullen deze crisis wel nog een tijd voelen.”