Al meer dan 200 gemeenten vragen statiegeld in te voeren voor blikjes en plastic flessen

Bron: BELGA

Het aantal gemeenten dat de invoering vraagt van statiegeld voor blikjes en plastic flessen heeft de kaap van 200 overschreden. De teller staat op 205, waarvan 193 Vlaamse gemeenten. Dat meldt de statiegeldalliantie dinsdag.

De 205 gemeenten vragen de regeringen van ons land net als Nederland statiegeld te heffen op de twee drankverpakkingen om het zwerfvuil terug te dringen. In Nederland is er vanaf 1 julie statiegeld voor plastic flessen en de regering besliste er dat eind volgend jaar de blikjes volgen.

De voorbije maanden sloten veel nieuwe gemeenten zich aan bij de alliantie, klinkt het in een persbericht. In Vlaanderen doen 193 van de 300 gemeenten al mee. Daar komen Sint-Gillis, Koekelberg en Jette uit Brussel bij, net als negen Waalse gemeenten. Intussen telt de Belgisch-Nederlandse statiegeldalliantie al 1.125 partners (lokale overheden, organisaties, bedrijven ... ).

De Waalse en Brusselse regering schreven in 2019 statiegeld in hun regeerakkoord in. De alliantie roept de Vlaamse regering op hetzelfde te doen. “De Vlaamse zwerfvuilcijfers zijn dramatisch slecht. 22.641 ton zwerfvuil in 2019. Dat is 29,4 procent méér dan in 2013. Terwijl de Vlaamse regering beloofde dat het 20 procent minder zou zijn tegen volgend jaar.”

100 procent recycleren

“De steun groeit. Meer dan 200 burgemeesters dringen erop aan. Minister Demir kan dit toch niet naast zich neerleggen? Dat zijn burgemeesters van de regeringspartijen,” reageert Groen-Parlementslid Mieke Schauvliege. “Minister Demir holt achter de feiten aan. De meeste Vlaamse burgemeesters willen dat hun inwoners gebruikte flesjes en blikjes inleveren en dan krijgen ze het statiegeld terugbetaald.”

Schauvliege wijst erop dat “statiegeld invoeren het aantal blikjes en flesjes in het zwerfafval doet verminderen met 70 tot 90 procent. Dat is nodig, want de zwerfvuil kost ons handenvol geld. Elk jaar betalen Vlamingen 135 miljoen euro om zwerfvuil op te kuisen. Door statiegeld kunnen we die kost vermijden want de berg zwerfafval zal kleiner worden. Minister Demir verhaalt die kosten nu op de producenten, maar dat zal de consument voelen in de prijs per blikje of flesje.”

Schauvliege onderstreept dat we al jaren geen stap vooruit zetten. “De kaart trekken van extra handhaving en bijvoorbeeld meer GAS-boetes is absoluut onvoldoende en een manier om statiegeld uit te stellen en dat heeft geen enkele zin.”

Schauvliege weet ook dat alleen door statiegeld in te voeren we de flesjes 100% kunnen recycleren. Dat bewijzen onze buurlanden. “Enkel en alleen omdat er statiegeld betaald wordt op die flesjes. In Vlaanderen gebruiken we de PMD+-zak, maar die bevat ander afval dat onze flesjes vuil maakt. Recyclage is daardoor veel moeilijker en zal nooit tot 100% recyclage leiden. Volgens Coca-Cola wordt er op die manier in Nederland alleen al jaarlijks tienduizend ton plastic uitgespaard.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen