Van Gucht: ‘Plateaufase maakt plaats voor een stijgende trend’

De stijging in de coronacijfers zet zich door. Op intensieve liggen meer dan 500 patiënten met covid-19. Viroloog Steven Van Gucht spreekt van een ‘kantelpunt’. Het Nationaal Crisiscentrum geeft ook toelichting bij een mogelijke Bretoense variant die lastig te detecteren is.

‘De plateaufase maakt plaats voor een stijgende trend’, begint viroloog Steven Van Gucht op de persconferentie van het Nationaal Crisiscentrum. ‘We zien een aanhoudende stijging in alle provincies en bij de meeste leeftijden’, zegt Van Gucht. Het aantal positieve testen is bovendien gestegen tot 6,6 procent. ‘Er is dus weer meer virus in onze samenleving’, besluit Van Gucht.

Bekijk hier de laatste coronacijfers

Ook de ziekenhuizen zien een stijging. De intensieve zorg telt weer meer dan 500 bezette bedden door covid-19, dat is geleden sinds december. De curve naar intensieve stijgt bovendien sneller dan de curve van ziekenhuisopnames. ‘We zijn nog ver van de grens van 1.000 bedden, maar het kan exponentieel stijgen’, waarschuwt Van Gucht. Wanneer die grens overschreden wordt, kan de andere zorg niet meer gegarandeerd worden.

Om dit kantelpunt positief te laten uitdraaien, roept het Crisiscentrum op om contacten te beperken en telewerk te respecteren. Dat is verplicht, maar gebeurt in de praktijk steeds minder. ‘Nochtans is het een zeer effectief middel in de strijd tegen de pandemie’, merkt Van Gucht op.

Het aantal overlijdens is nog dalende. Dat is vooral te danken aan de betere situatie in de woonzorgcentra, waar de bewoners al breed gevaccineerd zijn.

Het Nationaal Crisiscentrum staat ook even stil bij de eerste verjaardag van de noodsituatie. Van Gucht bedankt daarbij iedereen die geholpen heeft in de strijd tegen het virus. ‘Het einde van de tunnel komt eraan, maar dat lukt alleen als we naast massale vaccinatie ook de maatregelen nog een tijd blijven volgen’, drukt de viroloog ons op het hart.

Vaccinatiecampagne

De taskforce Vaccinatie schaart zich achter de redenen die de interministeriële conferentie maandag heeft aangehaald om door te gaan met het AstraZeneca-vaccin. ‘We vaccineren momenteel de oudere bevolking en het is cruciaal dat dit niet wordt onderbroken. Het aantal besmettingen stijgt snel’, klinkt het in een mededeling. Tegelijk benadrukt de taskforce dat elk geval van trombose ernstig wordt genomen. ‘Indien u zelf bijwerkingen ondervindt, twijfel dan niet om uw huisarts op de hoogte te brengen.’ Die gevallen worden vervolgens gemeld aan het FAGG, die een rechtstreekse lijn heeft met het onderzoek van het Europese Geneesmiddelenagentschap (EMA). ‘We zullen de conclusies van dat onderzoek volgen’, klinkt het nog.

Tot slot geeft de taskforce ook mee dat risicopatiënten jonger dan 65 jaar automatisch uitgenodigd zullen worden voor een vaccin. Mensen die aan het profiel voldoen, moeten daarvoor wel een vaste huisarts hebben. Indien dat niet het geval is, vraagt de taskforce om contact op te nemen met een huisarts, zodat het dossier voorgelegd kan worden.

Bretoense variant

In de vragenronde werd toelichting gevraagd bij een mogelijke Bretoense variant die niet gedetecteerd wordt door PCR-tests. Van Gucht bevestigt dat een kleine uitbraak in het Franse Bretagne minder resultaat lijkt te geven bij reguliere tests. Daarbij moet wel in achting worden genomen dat er verschillende testen bestaan bij verschillende laboratoria, waardoor bepaalde deeltjes van het virus beter op te sporen zijn door de ene test dan door de andere. ‘In het slechtste geval moeten we bepaalde testen aanpassen’, merkt Van Gucht op. Het Crisiscentrum belooft de situatie nauwlettend op te volgen.

Bekijk hier enkele tips om het thuiswerken vol te houden

.

(mdm)