Krijgt Vivaldi haar digitale taks? Europa aarzelt

  • ‘Er moet ook een vorm van digitale taxatie komen. België zal het voortouw nemen in de besprekingen op internationaal niveau.’ Het staat netjes in het regeerakkoord van Vivaldi en was ook een stokpaardje van CD&V, dat de huidige minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) levert. Immers: voorzitter Joachim Coens (CD&V) wil weg van het grootschalige, terug naar het vertrouwde, dicht bij de mensen.
  • En dus kunnen giganten als Google, Apple, Amazon en Facebook maar beter ook deftig belastingen beginnen te betalen. De huidige regering was zo lucide om daarvoor vooral te rekenen op het ‘internationale niveau’, alleen krijgt België zo’n taks er niet door. Maar twee initiatieven, dat van de OESO én tegelijk dat van de EU, lopen door elkaar.
  • In de OESO zitten ook de Amerikanen, die onder de vorige president Donald Trump nauwelijks wilden horen van zo’n taks: die zou vooral Amerikaanse giganten treffen. Maar onder Joe Biden is er wel een mogelijkheid: die staat wel open voor het idee.
  • Maar de EU heeft een eigen agenda. Bij de lancering van de miljarden relancesteun werd aangekondigd dat de EU ‘eigen inkomsten’ zou gaan creëren, zelf belasting heffen dus. En wie beter gaan taxeren dan de giganten die op het niveau van de lidstaten telkens ontsnappen omdat ze te groot zijn? De EU deed dat ook een stuk symbolisch: het zijn diegenen die ‘profiteerden’ van de crisis, zoals Amazon en Netflix, die nu mee de relance moeten betalen.
  • Vandaag komen de ministers van Financiën van de EU samen rond de zaak, om te bekijken wat de beste aanpak is. Een heel groepje landen, waaronder Nederland, Ierland, Letland en Roemenië rekent op het initiatief van de OESO, die tegen midden 2021 klaar wilde zijn, en wil de Amerikanen niet voor het hoofd stoten. Als de EU nu al alleen doorduwt, lijkt het alsof ze niet gelooft dat de OESO het ook kan klaren.
  • Maar Frankrijk, Italië en Spanje willen hoe dan ook vooruit en die EU-taks invoeren. België zweeft ergens tussenin: voor dit land is het vooral belangrijk dat er effectief een taks komt, of het regeerakkoord wordt niet uitgevoerd. Duitsland zou overigens, zoals in zoveel EU-dossiers, meer dan waarschijnlijk de beslissende stem zijn: die lieten nog niet in de kaarten kijken.
  • De EU-taks zelf kan overigens allerlei vormen aannemen:
    • Een verhoging van het tarief voor de vennootschapsbelastingen als er digitale activiteiten zijn.
    • Een taks op de omzet, in plaats van op de winst, op bepaalde digitale activiteiten (wat voor de giganten écht impact zou hebben).
    • Een taks op digitale transacties tussen bedrijven.
  • De kans lijkt hoe dan ook groot dat ook KMO’s hierdoor extra gaan moeten betalen als ze digitaal actief zijn. Dus het blijft een subtiel spel: want het was niet meteen de bedoeling van de EU om die KMO’s ‘de crisis te doen betalen’.
Meer