Koning nam elf keer legervliegtuig voor privéreis

© Photo News

Koning Filip heeft zich vorig jaar voor 85.000 euro laten rondvliegen door Defensie. Het ging om privéreizen, zes naar Frankrijk, twee naar Zwitserland, twee naar Italië en één retourtje Portugal.

wer

Dat zou hij volgens Kamerlid Veerle Wouters (Vuye&Wouters) moeten bekostigen met zijn “riante dotatie van 11 miljoen euro”. Het gaat trouwens al om een besparing. Vroeger liep het bedrag in de enkele honderdduizenden euro’s. Nu hebben die vliegreizen 85.000 euro gekost - zo’n 7.600 euro per trip.

“Toch blijk ik er principieel problemen mee hebben dat de belastingbetaler voor die factuur opdraait”, aldus nog Wouters. “De koning kan die reizen perfect zelf betalen, met zijn dotatie.”

Eind 2014 moest de koning nog zware kritiek slikken, omdat hij toen om de haverklap Defensie inschakelde - dat zelf al jaren zwaar moet besparen - om hem voor privéreizen ergens naartoe te brengen. Het ging toen onder andere om een tiendaagse familiereis naar India. De regering kwam toen overeen dat ook de koning in budgettair moeilijke tijden moest inbinden en haalde het budget voor privéverplaatsingen van de koning fors naar beneden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen