Zal Spoetnik V het gat dat AstraZeneca achterlaat in Europa vullen?

Steeds meer EU-regeringen overwegen gesprekken met de ontwikkelaars van Spoetnik V voor het verkrijgen van vaccins. Dat vertelt een ambtenaar die namens de EU met vaccinproducenten onderhandelt aan persagentschap Reuters.

Achter de schermen zou de EU zich wenden tot Moskou’s Spoetnik V-shot in een poging om het stotterende vaccinatieprogramma voor zijn 450 miljoen inwoners weer op de rails te krijgen.

Propagandadoeleinden

Nu steeds meer EU-landen inentingen met het AstraZeneca-vaccin opschorten, ligt de Europese vaccinatiemarkt binnen handbereik van de Russen.

Hongarije en Slovakije hebben het Russische vaccin al gekocht. Tsjechië heeft belangstelling en Italië zou overwegen de grootste bioreactor van het land te gebruiken voor de productie van de Spoetnik V-vaccins.

Maandenlang uitte de EU twijfels over Spoetnik V omdat er te weinig gegevens voorhanden waren en omdat het vaccin een propagandamiddel van het Kremlin was voor het buitenlands beleid zou zijn.

Vorige week nog trok Charles Michel, voorzitter van de Europese Raad, de motieven van Rusland en China om hun vaccins te promoten in twijfel.

‘We moeten ons niet laten misleiden door China en Rusland, beide regimes met minder wenselijke waarden dan de onze, wanneer ze zeer beperkte maar breed aangekondigde campagnes organiseren om vaccins aan andere landen te leveren’, zei hij. ‘Europa zal vaccins niet gebruiken voor propagandadoeleinden.’

Diplomatieke triomf

De banden tussen Rusland en het Westen, die al op het laagste dieptepunt sinds de Koude Oorlog staan, zijn onlangs opnieuw onder druk komen te staan door de behandeling van Kremlin-criticus Alexei Navalny, wiens gevangenneming Brussel en Washington ertoe heeft aangezet Moskou sancties op te leggen.

Als Spoetnik V wordt opgenomen in het vaccinarsenaal van de EU, zou dat een diplomatieke triomf betekenen voor Rusland.

(jvdh)

Meer