Direct naar artikelinhoud
NieuwsVaccinatiepas

EU wil vaccinatiepaspoort tegen juni: hoe werkt het en voor wie is het?

EU wil vaccinatiepaspoort tegen juni: hoe werkt het en voor wie is het?
Beeld ANP

De Europese Commissie heeft vanmiddag het ‘digitaal groen certificaat’ voorgesteld, het vaccinatiebewijs waarmee het komende zomer mogelijk moet zijn om veilig te reizen in de Europese Unie. Maar hoe werkt dat certificaat precies?

en

Wat is zo’n certificaat eigenlijk?

Het certificaat moet aantonen dat iemand gevaccineerd is, een negatieve covidtest aflegde of voldoende antilichamen heeft. Op die manier moet reizen voor het werk of plezier binnen Europa weer mogelijk worden

Leidt zo’n paspoort niet tot discriminatie?

Om geen discriminatie te veroorzaken tussen wie wel en wie nog niet gevaccineerd is tegen Covid-19, zal het certificaat drie soorten gegevens kunnen bevatten: het bewijs dat iemand een vaccin ontvangen heeft, het resultaat van een negatieve PCR- of sneltest of het bewijs dat iemand de ziekte doorgemaakt heeft en dus een natuurlijke bescherming heeft opgebouwd. Voor elk van die drie gegevens wordt een apart type-certificaat ontwikkeld.

“We kiezen voor een Europese aanpak om te garanderen dat EU-burgers en hun familieleden komende zomer veilig en met een minimum aan beperkingen kunnen reizen”, zegt Europees Commissaris voor Justitie Didier Reynders. “Het digitaal groen certificaat zal geen voorwaarde voor vrij verkeer vormen en zal op geen enkele manier discrimineren.”

Hoe krijg je zo’n vaccinatiebewijs?

Reizigers zullen het document zowel in digitaal als in papieren formaat kunnen gebruiken. Beide versies zullen met een QR-code werken die slechts de noodzakelijke informatie bevat, net als een digitale handtekening die de authenticiteit van het certificaat moet garanderen.

Wat zal dat kosten?

Niets. Het certificaat zal gratis afgeleverd worden.

Wat met de privacy?

De gezondheidsgegevens van de houders blijven in handen van de lidstaat die het certificaat in kwestie heeft uitgevaardigd. Wie van het digitaal groen certificaat gebruik wil maken, zal er niet voor hoeven te betalen.

Wanneer moet dit klaar zijn?

Deze ochtend al zei Commissie-vicevoorzitter Margaritis Schinas in een interview met de Frankfurter Allgemeine Zeitung erop te hopen dat het certificaat tegen juni klaar is. “Het certificaat zou vanaf het begin van de zomer moeten kunnen worden gebruikt. En de zomer begint op 1 juni”, klonk het.

Dat lijkt wel een krappe timing. Het voorstel van de Commissie moet immers nog goedgekeurd worden door de lidstaten en het Europees Parlement. “De zomer” is sowieso het doel, maar het zou dus wat later kunnen zijn dan 1 juni.