Coronacijfers blijven stijgen: “Dit is een potentieel kantelpunt”

De nieuwe bevestigde besmettingen met het coronavirus en de ziekenhuisopnames wegens Covid-19 blijven toenemen. Zondag ging het aantal bezette ziekenhuisbedden voor het eerst sinds half januari weer boven de twee­duizend, en op intensieve zorg lagen gisteren al 523 mensen. Dat was al van 22 december ­geleden. “Dit is een potentieel kantelpunt: de plateaufase heeft plaatsgemaakt voor een stijging”, zegt Steven Van Gucht.

blg

In de week vanaf 7 tot en met 13 maart kwamen er per dag gemiddeld 2.958 bevestigde besmettingen met het coronavirus bij, een toename met 26% in vergelijking met de week ervoor. Er werden wel 9 procent meer coronatests afgenomen. De positiviteitsratio steeg licht tot 6,8 procent (+0,7%).

Ook de ziekenhuisopnames blijven in stijgende lijn. In de week vanaf 10 tot en met 16 maart ging het om dagelijks gemiddeld 168 opnames, 12% meer dan in de zeven voorgaande dagen.

Momenteel worden 2.086 coronapatiënten verzorgd in het ziekenhuis. Van hen liggen er 523 op de afdelingen intensieve zorgen.

Voorlopig blijft alleen het aantal nieuwe sterfgevallen dalen. Vanaf 7 tot en met 13 maart ging het om gemiddeld meer dan 24 per dag, een daling met 6,6%.

In België zijn sinds het begin van de pandemie nu al 813.026 besmettingen met het coronavirus bevestigd. In totaal bezweken 22.572 mensen aan Covid-19.

Niet-dringende ingrepen

Bij wie een niet-dringende ingreep gepland stond, bestaat de kans dat de telefoon binnenkort weer rinkelt. Ziekenhuizen moeten weer extra bedden vrijmaken om coronapatiënten op te vangen, en dat gaat ten koste van de andere zorg. Want er liggen weer meer dan vijfhonderd mensen met Covid-19 op intensieve zorg in het ziekenhuis. Dat was al geleden van eind vorig jaar.

De vorige keer dat er meer dan vijfhonderd mensen tegelijk op intensieve zorg lagen, waren er in totaal bijna 2.500 ziekenhuisbedden bezet. Nu zijn dat er net iets meer dan 2.100. Er zijn dus in verhouding meer mensen die intensieve zorgen nodig hebben dan tijdens de vorige pieken in de curve.

60-plussers

“Het zijn de 65- tot 84-jarigen die het vaakst op intensieve zorg belanden, en dat is de groep waar op dit moment nog het minste mensen hun vaccin hebben gekregen”, zegt professor Geert Meyfroidt (UZ Leuven). “Wij gaan de druk pas voelen zakken als de 60-plussers zijn gevaccineerd. Ik wil die groep oproepen om nu héél voorzichtig te zijn: ze zullen hun uitnodiging voor vaccinatie bijna in de bus krijgen. Ze kunnen zichzelf heel wat ellende besparen door nog even vol te houden.”

Ook het aantal ziekenhuisopnames en besmettingen, en het aandeel positieve tests zit in stijgende lijn. “De plateaufase maakt plaats voor een stijgende trend”, zegt Steven Van Gucht van Sciensano. “We staan op een potentieel kantelpunt, maar kunnen het verdere verloop nog zelf bepalen. Beperk uw dichte contacten: mensen die u niet ontmoet, kan u niet besmetten.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER