Direct naar artikelinhoud
NieuwsTelewerk

Jambon pleit voor ‘terugkeermomenten’ in bedrijven

Jambon pleit voor ‘terugkeermomenten’ in bedrijven
Beeld Tim Dirven

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) zegt op Radio 1 dat de kleine versoepelingen die gepland zijn in april op dit moment ‘niet in het gedrang komen’. Hij noemt het heropenen van de terrassen in de paasvakantie ook opnieuw ‘een goed idee’. Jambon pleit er daarnaast voor om het telewerk wat af te bouwen en terugkeermomenten in bedrijven te organiseren.

“Wat mij betreft - maar we moeten de coronacijfers iedere dag blijven volgen - komen de kleine versoepelingen in april niet in het gedrang”, zei Jambon woensdagochtend in het programma ‘De Ochtend’ op Radio 1. “Maar in deze pandemie is het altijd met twee woorden spreken.”

Waar het concreet over gaat? Als alles volgens plan verloopt, wordt op 1 april de tweede stap van het zogenaamde ‘buitenplan’ ingevoerd: dan worden meer sportactiviteiten en buitenevenementen toegelaten. Vanaf die dag zullen georganiseerde buitenactiviteiten ook mogelijk zijn voor iedereen ouder dan 13, met maximaal tien aanwezigen. Culturele evenementen met 50 aanwezigen zullen mogelijk zijn in openlucht. Pretparken zouden weer de deuren mogen openen. Tijdens de paasvakantie zijn jeugdkampen toegestaan voor groepen tot 25 personen, tot 19 jaar oud.

Terrassen

In een derde fase, in mei, zou onder meer de horeca kunnen heropenen. Eerder liet de minister-president in dat verband optekenen dat hij de terrassen van de horeca al op 1 april open wil, om “moeilijkheden”, zoals drukte in parken en aan de zee, in de paasvakantie vermijden. N-VA-partijvoorzitter Bart De Wever hield een gelijkaardig pleidooi in ‘De Zevende Dag’.

De terrassen heropenen in de paasvakantie “blijft een goed idee”, zegt Jambon woensdag. Hij voegt eraan toe dat dit “niets met versoepelingen heeft te maken”. “We hebben de samenscholing (op afstand) met  tien mensen buiten toegelaten. Als het goed weer gaat worden, dan kruipen de mensen bij elkaar. Gaan we daar telkens de politie op afsturen? Je kan beter de samenscholing spreiden. Terrassen met vier aan tafel, goed georganiseerd, met ontsmetting, en afstand: dat zou beter zijn. Mensen gaan toch buitenkomen.” 

Hij denkt evenwel dat het niet zal lukken, aangezien onder meer de federale regering de hakken in het zand zet. Zo stelde minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) door de stijgende coronacijfers al grote vragen bij de discussie over de terrassen. “Er moet consensus zijn”, aldus Jambon. “Het zal aan bod komen op het Overlegcomite van volgende week.”

Viroloog Steven Van Gucht zegt dat het onnatuurlijk aanvoelt om nu over versoepelingen te spreken. “Dat voelt wat ongemakkelijk, maar ik begrijp de discussie wel. Buitenterrassen hoeven niet zo’n groot risico te betekenen, maar ik heb in het verleden gesprekken gehad met mensen uit de horeca en die gaven aan dat ze geen voorstander zijn van het gedeeltelijk openen.”

Telewerk

Intussen staat ook het telewerk onder druk. De federale regering riep gisteren de werkgevers bijeen en deed opnieuw een oproep om het verplichte telewerk te respecteren. De cijfers laten een versoepeling, bijvoorbeeld in de vorm van een terugkeermoment voor werknemers, voorlopig niet toe, klonk het.

Jambon ziet wél ruimte om af en toe en georganiseerd mensen naar het werk te laten komen. “We doen dit telewerk al een jaar lang. Ik denk dat het voor een bedrijf wel goed is dat mensen af en toe georganiseerd kunnen terugkeren, om de voeling met het bedrijf niet te verliezen. “In het organiseren kan je meer resultaat boeken dan in het dicht gooien van alles”, zegt hij.  

“Maar, de verschillende overheden moeten natuurlijk wel proberen om toch hun communicatie op één lijn te zetten. Federaal communiceerde men gisteren dat er te weinig telewerk gedaan wordt en dat men zich zorgen maakt over de toename van het verkeer. Op Vlaams niveau zegt men nu dat men het telewerk wil afbouwen, dat men mensen wil stimuleren om weer naar het werk te komen. Ik denk dat dit voor niemand bevorderlijk is.”

“Ik weet ook niet goed wat daar eigenlijk de bedoeling van is”, vervolgt hij. “Ze zitten samen in overlegcomités, ze moeten overeenkomen.” Meyfroidt noemt het ook “niet het moment om groot te gaan versoepelen” op dat vlak. “Het blijft toch altijd een beetje een risico dat je loopt. En misschien loop je dat risico beter op het moment dat we lager van curve en qua besmettingen zitten dan op dit moment. 100 à 150 patiënten verschil bij ons kan het wel doen kantelen...” 

Zijn besluit? “Zet uw communicatie op één lijn en neem geen te grote risico’s in de situatie waarin we nu zitten.”