Direct naar artikelinhoud
NieuwsPolitie

Ouders nemen stappen tegen Gentse politie: ‘De jongens werden naakt gefouilleerd. Dat doen ze dus met kinderen van 15’

Ouders nemen stappen tegen Gentse politie: ‘De jongens werden naakt gefouilleerd. Dat doen ze dus met kinderen van 15’
Beeld Wannes Nimmegeers

Een groep ouders heeft zich verzameld om stappen te ondernemen tegen de Gentse politie. Ze zijn niet te spreken over hoe hun kinderen zijn behandeld bij een politieoptreden afgelopen weekend. ‘De jongens werden naakt gefouilleerd. Dat doen ze dus met kinderen van 15.’ 

“De jongeren zijn getraumatiseerd uit het commissariaat gekomen”, zegt een van de ouders, die niet met naam in de krant wil. “Sommigen zijn volledig dichtgeklapt en willen er niet meer over spreken. Een wil zelfs niet meer naar school. Een ding hebben ze gemeen: ze haten de politie.” 

De man heeft zich samen met een achttal ouders verzameld om wat er afgelopen weekend gebeurd is aan te klagen. De ouders gaan klacht indienen bij het Comité P en bij de Dienst Intern Toezicht van de Gentse politie. Ook willen ze een mail richten aan burgemeester Mathias De Clercq (Open Vld).

Korenlei

De vijftienjarige zoon van de man spreekt vrijdagavond af met enkele vrienden in de buurt van de Korenlei om een beetje te ‘chillen’, zoals zijn vader het omschrijft. Om acht uur belt de jongen, die een donkere huidskleur heeft, omdat hij voor de zoveelste keer zonder aanleiding door de politie was gefouilleerd. 

Wat later horen de jongens politieagenten schreeuwend op hen afkomen. Ze begrijpen niet wat er gebeurt en zetten het op een lopen. “Die agenten kwamen af op een oproep van een koppel dat door een groep jongeren was beroofd en geslagen”, zegt de vader. “Maar ze waren een heel eind van de plaats van die vechtpartij.” 

De politie pakt hen op en neemt hen mee naar het commissariaat van Ekkergem. Er is een gewelddadige diefstal gepleegd en zij zijn enkele van de in totaal vijftien verdachten.

Hoe de politie daar met zijn minderjarige zoon omgaat, kan er bij de vader niet in. “De jongens werden naakt gefouilleerd”, zegt de vader. “Dat doen ze dus met kinderen van 15 jaar. Dat is ontzettend traumatiserend. Bij de arrestatie zaten de handboeien ook zo strak dat de jongens er striemen aan hun polsen aan overgehouden hebben.” 

De jongens worden verhoord en bleven een nacht in de cel. Ondertussen maken de agenten hen bang. “Ze zeiden dat ze in de gesloten instelling van Everberg zouden terechtkomen”, zegt de vader. “Als mijn zoon vroeg om naar het toilet te gaan, duurde het heel lang voor iemand de deur van de politiecel kwam opendoen.” 

De Korenlei in Gent.Beeld Wannes Nimmegeers

Thuis zat de vader te wachten op een teken van leven van zijn zoon, die niet thuisgekomen is. De jongen, die afwisselend bij zijn vader en moeder verblijft omdat zijn ouders gescheiden zijn, vroeg de agenten om zijn vader op te bellen. Hij was die week bij hem. Maar de agenten belden zijn moeder, die al sliep.   

“Ik was doodongerust”, zegt de vader. “Uiteindelijk heb ik zelf naar de 101 gebeld om mijn zoon als vermist op te geven. Toen pas, om tien over vier, heeft de politie mij gebeld.” 

Wanneer de vader de volgende dag zijn zoon gaat ophalen, vraagt hij naar de verklaring van de jongen of een pv-nummer. Krijgt hij niet. Andere ouders krijgen volgens hem het verkeerde proces-verbaal mee. “Het toppunt is nog dat de jongens een boete hebben gekregen”, zegt de man. “Omdat de politie hen met vijftien heeft samengedreven, waren ze in overtreding met de coronamaatregelen.” 

Onderzoek 

Volgens de vader staat het “buiten kijf” dat de politie fouten heeft gemaakt. Op enkele punten in het verhaal lijken de agenten erg ver te gaan, is te horen bij Kati Verstrepen van de Liga voor Mensenrechten. “Om een naaktfouille te doen, moeten er al heel ernstige aanwijzingen zijn dat iemand iets verbergt”, zegt Verstrepen. “Die grens ligt, zeker voor minderjarigen, enorm hoog. Handboeien kunnen ook alleen als laatste optie.” 

De burgemeester van Gent zegt open te staan voor dialoog, maar verwijst net als de politie voor commentaar naar het parket. “Het onderzoek loopt”, zegt persmagistraat Annelies Verstraete. “Op basis van de gegevens uit het dossier zijn er geen aanwijzingen dat de politie niet correct zou gehandeld hebben.”

Onderzoek 
Beeld Getty Images/iStockphoto