Direct naar artikelinhoud
NieuwsDiscriminatie

‘Respect’ en ‘sterk van Johan Bonny’: Antwerpse bisschop oogst lof met openlijke kritiek op Vaticaan

Bisschop Johan Bonny.Beeld Wouter Van Vooren

‘Ik voel plaatsvervangende schaamte voor mijn Kerk.’ Antwerps bisschop Johan Bonny uitte vanochtend stevige kritiek op de Vaticaan-standpunten over homoseksualiteit, en dat wordt luid toegejuicht op social media. 

Deze week antwoordde de Congregatie voor de Geloofsleer negatief op de vraag of priesters verbintenissen tussen personen van hetzelfde geslacht mogen zegenen. Bonny voelt zich daar naar eigen zeggen “slecht” over. “Ik voel plaatsvervangende schaamte voor mijn Kerk. En ik voel vooral intellectueel en moreel onbegrip. Ik wil mij verontschuldigen tegenover allen voor wie dit standpunt pijnlijk en onbegrijpelijk is. Hun pijn om de Kerk is vandaag de mijne.”

Dat Bonny zo’n duidelijk standpunt komt hem op veel lof te staan op sociale media. 

“Liefde voor je kerk is ook tegen de stroom in durven varen. Sterk van Johan Bonny”, twittert Vlaams minister Hilde Crevits (CD&V). Daar sluit haar partijgenoot en Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi zich bij aan. “Een geloofsgemeenschap kan enkel evolueren indien sommigen hun nek durven uitsteken. Respect.” Ook CD&V-collega Koen Geens spreekt zijn warme steun uit voor Bonny: “Een zoveelste gemiste kans is nooit de laatste. Zo leerden we en blijven we hopen.”

Twitter bericht wordt geladen...

Ook Vlaams volksvertegenwoordiger Lorin Parys (N-VA), die zelf homo is, is blij met de kritiek van Bonny: “Belangrijk voor veel mensen”, twittert hij. Ook partijgenoot Sander Loones spreekt van een “warmkrachtige boodschap" van de bisschop. “Hij kiest voor Kerkelijke eenheid in verscheidenheid. Tegenover het onvoldoende genuanceerd, Vaticaans globalisme.”

Twitter bericht wordt geladen...

Ook uit liberale hoek komen er positieve reacties. “Respect voor het moedige standpunt van bisschop Bonny”, twittert Bart Somers (Open Vld). Vlaams Parlementslid Maurits Vande Reyde (Open Vld), die vandaag oproept om de financiering van erkende godsdiensten stop te zetten zolang ze hun homostandpunten niet aanpassen, noemt de boodschap van Bonny “hoopvol”. “Maar nu in de praktijk omzetten.”

Twitter bericht wordt geladen...

Ook acteur Koen Crucke reageert enthousiast: “Bravo bisschop Bonny.”

Twitter bericht wordt geladen...

Maar er klinkt ook enige kritiek. “De reactie van Bonny brengt geen verandering”, schrijft Christophe Ramont, die samen met Nick Laenen het eerste homokoppel vormde in VTM-programma Blind getrouwd, op Facebook. “Erger, ik stoor me aan de ‘straight moderates’ om de woorden van de grote Martin Luther King te parafraseren. Het is de oproep om geduld te hebben, dat betere dagen komen als we flink zijn en in de pas lopen, dat we ooit wel aanvaard worden voor wie we zijn. Het is het geluid van de stilstand. De status quo die we al jaren kennen. Waardoor homohaat nog altijd kan.”

Twitter bericht wordt geladen...