© atv

Vrijspraak gevraagd voor toplui na explosie Ridderveld: “Fluvius verantwoordelijk voor gemaakte fouten”

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft zich woensdag gebogen over de zware gasontploffing die in 2019 drie huizen aan het Ridderveld in Wilrijk compleet vernielde. Er vielen daarbij een dode en drie zwaargewonden.

Bron: BELGA

Wilrijk werd op 3 september 2019 kort na de middag opgeschrikt door een enorme explosie. Drie huizen werden met de grond gelijk gemaakt. Het ging om Ridderveld 10, 11 en 12. Drie andere woningen liepen zware schade op. Ook in de ruime omgeving was er heel wat materiële schade. De hulpdiensten konden drie slachtoffers levend van onder het puin halen. Voor de 86-jarige Louise D’hertefelt kwam alle hulp te laat.

LEES OOK: Dochter overleden Louisa (86): “Na de dood van mijn vader was alles eindelijk terug in zijn plooi gevallen. En dan dit”

Uit het onderzoek blijkt volgens het openbaar ministerie dat onder de verantwoordelijkheid van Fluvius fouten zijn gemaakt. “De deskundige die de oorzaak van de ontploffing heeft onderzocht, is tot de conclusie gekomen dat er een probleem was met de huisaansluiting. De koppeling in de kelder van Ridderveld 11 was om te beginnen onvoldoende aangeschroefd.”

Muurdoorgang

De huisaansluiting lag bovendien op een diepte van 27 centimeter in plaats van de reglementaire 60 centimeter. “Eind 2012 gebeurde er nog een heraansluiting na werken. Fluvius had toen een nieuwe boring op 60 centimeter kunnen doen om dat recht te zetten, maar koos voor de gemakkelijke oplossing. Men heeft gewoon de muurdoorgang van de oude buizen gebruikt om de nieuwe aan te sluiten.”

LEES OOK: “Als ik in de living was geweest, had ik het niet overleefd”

Doordat de gebrekkige aansluitingsbuis niet diep genoeg lag, is het volgens de deskundige mogelijk dat deze werd verschoven bij de graafwerken die er toen bezig waren, met een gaslek tot gevolg. “Uit niets blijkt dat de aannemer onvoorzichtig is geweest. Maar zonder de gebrekkige aansluiting, waarvoor Fluvius verantwoordelijk is, was het ongeval niet gebeurd”.

De procureur vroeg de rechtbank om Fluvius schuldig te verklaren aan onopzettelijke doding, onopzettelijke slagen en verwondingen en onopzettelijke brandstichting. Wat de CEO en de directeur netuitbating betrof, konden geen individuele fouten worden aangetoond en dus werd voor hen de vrijspraak gevorderd.

Schadeclaim

Fluvius vindt niet dat het enige schuld treft. “Er is geen enkel bewijs dat de ondiepe ligging van de huisaansluiting een fout was. Misschien was er wel een hindernis waardoor die buis niet dieper kon worden gelegd?”, opperde meester Patrick Waeterinckx. Hij betwistte voorts ook dat de koppeling onvoldoende was aangeschroefd, waardoor ze bij de graafwerken kon worden losgetrokken. “Die koppeling kan niet foutief worden aangeschroefd. Ofwel zit ze er in, ofwel niet. En als ze er al sinds 2012 niet in zat, dan had men dat al lang gemerkt.”

De advocaten van de CEO en de directeur netuitbating sloten zich volmondig aan bij het rekwisitoor van het openbaar ministerie. “Er kan inderdaad geen persoonlijke fout worden aangetoond.”

Als de beklaagden schuldig worden verklaard, dan hangt hen een fikse schadeclaim boven het hoofd. Tal van burgerlijke partijen eisen een schadevergoeding, goed voor ongeveer twee miljoen euro in totaal. Verschillende van de getroffen bewoners namen woensdag zelf het woord. Zo vertelde de moeder van een jonge vrouw die zwaargewond van onder het puin werd gehaald hoe haar dochter niet meer dezelfde is. “Ze speelde vroeger viool en gitaar, maar door haar letsels kan ze dat nu niet meer. Ze kan zelfs geen kopje meer vasthouden. Mijn dochter is ook nog altijd heel angstig en schrikt van het minste geluid. Ik heb mijn dochter echt niet terug.”

Vonnis op 27 april.

 blg

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Rechtbank Antwerpen