© Interpol

Parket vraagt verwijzing van ‘Dikke Nordin van den Dam’ voor wapen- en drugshandel

De raadkamer in Antwerpen krijgt donderdag een omvangrijk dossier voorgelegd over een criminele organisatie die zich bezighield met wapenhandel en met de invoer van cocaïne. De organisatie wordt ook aan verschillende aanslagen in het drugsmilieu gelinkt. Het parket vraagt de verwijzing van 51 verdachten, onder wie de vermeende leider Nordin El Hajjioui of ‘Dikke Nordin van den Dam’, die waarschijnlijk in Dubai verblijft.

Bron: BELGA

Het onderzoek startte na een schietincident in de nacht van 20 april 2019, waarbij een 20-jarige vrouw zichzelf in de voet had geschoten in een appartement aan de Verbrandendijk in Zwijndrecht.

Bij de huiszoekingen die daarop volgden, werd een heus wapenarsenaal aangetroffen: acht granaten, zes vuurwapens en munitie, een kilogram semtex, twee gsm-ontstekingsmechanismen, maar ook bijna 40 kilogram cocaïne en 25.000 euro cash. Een gevonden ontstekingsmechanisme kon na deskundigenonderzoek gelinkt worden aan de granaataanslagen in de Dijlestraat op 8 maart 2019 en in de De Pretstraat op 18 maart 2019.

Antitankgranaat

Veder onderzoek bracht een criminele organisatie in beeld. Een aantal leden opereerde vanuit een appartement in de Cadixstraat op het Antwerpse Eilandje. Het appartement deed niet alleen dienst als ontmoetingsplaats, maar ook als opslag voor wapens, explosieven, geld en cocaïne.

De speurders probeerden de wapentrafieken en de aanvoerlijnen van granaten en explosieven in kaart te brengen. Dat leidde hen naar Limburg, waar bij vertakkingen van de organisatie springstoffen, ontstekers, een raketlanceerder met antitankgranaat en oorlogswapens van het type AK-47 werden aangetroffen. Ook via connecties in Noord-Nederland werd de organisatie met wapens bevoorraad.

Hoewel de focus van het onderzoek op de illegale handel in wapens en explosieven lag, konden de leden van de organisatie ook gelinkt worden aan de invoer van verdovende middelen, waarbij containers met partijen cocaïne gestolen werden door pincodefraude. Zo kon op 13 januari 2020 bij een inval in een loods in Bornem 190 kilogram cocaïne worden aangetroffen.

Cryptofoons

In maart vorig jaar viel de politie binnen op 39 adressen in België, Nederland en Duitsland. De politie legde beslag op een handvuurwapen, munitie, een lader, 65.000 euro cash, luxegoederen en -juwelen, een goudstaaf van 1 kilogram en een groot aantal geëncrypteerde telefoons.

Een jaar na die gerechtelijke actie is het onderzoek afgerond. “De feiten zijn gekwalificeerd als deelname aan een criminele organisatie, inbreuken op de wapenwetgeving en handel in verdovende middelen”, bevestigt parketwoordvoerder Kristof Aerts.

Het parket wil 51 verdachten tussen 22 en 52 jaar voor de rechtbank brengen. Een van hen is Nordin El Hajjioui, een van de grootste cocaïnesmokkelaars van Antwerpen. Hij werd in juni vorig jaar gearresteerd in Dubai op vraag van het Antwerpse gerecht. Een week later werd hij echter vrijgelaten na betaling van een voor hem schamele borgsom. Het parket hoopt nog altijd op zijn uitlevering. Op vraag van de Belgische autoriteiten verspreidde Interpol deze ‘red notice’.

blg, vdaa, jtp

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Rechtbank Antwerpen