Elf meldingen over bloedstolling of trombose na vaccinatie met AstraZeneca

 ©  BELGA

Het FAGG heeft tot nu toe elf meldingen van bloedstollingsproblemen of trombose ontvangen nadat het vaccin van AstraZeneca werd toegediend. Twee gevallen worden verder onderzocht.

edm

Van de elf meldingen worden zes als niet-ernstige en vijf als ernstige bijwerkingen gecategoriseerd, aldus het geneesmiddelenagentschap. De cases werden doorgegeven aan het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), dat alle onderzoekt en donderdag zal communiceren over de eerste bevindingen.

Bij één geval van de ernstige bijwerkingen is de patiënt al aan de beterhand. Voor een ander ernstig geval is er sprake van een blijvend letsel waarbij de symptomen al gestart waren voor de vaccinatie. Bij nog een andere patiënt zou de medische voorgeschiedenis het voorval kunnen verklaren.

Bij één patiënt is er sprake van verminderde bloedplaatjes en bij een andere gaat het om tromboses en een acute daling van het aantal bloedplaatjes, waardoor een ziekenhuisopname vereist was. Die laatste twee gevallen worden nog verder onderzocht.

Tot nu toe zijn volgens het FAGG 215.862 dosissen van het covid-19-vaccin van AstraZeneca toegediend in België. Na de recente media-aandacht stelt het FAGG een verhoging vast van het aantal meldingen door patiënten en zorgpersoneel.

‘Alle meldingen worden grondig geanalyseerd door de experten van het FAGG’, zegt woordvoerder Ann Eeckhout. ‘Het FAGG werkt ook actief mee met de evaluatie op Europees niveau waarvan de resultaten morgen worden verwacht.’