Mondmaskerplicht vanaf vijfde leerjaar, 2de graad secundair pas na paasvakantie voltijds

 ©  DBA

De voltijdse heropstart van de 2de graad secundair onderwijs wordt uitgesteld tot na de paasvakantie. In het lager onderwijs worden mondmaskers verplicht voor alle leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar, al zeker tot aan de paasvakantie. Die extra maatregelen komen er omdat de coronacijfers negatief evolueren, aldus Vlaams minister voor Onderwijs Ben Weyts (N-VA).

Klaas Maenhout & Dorien Colman

Het doel blijft ervoor te zorgen dat alle leerlingen na de paasvakantie weer voltijds naar school kunnen. Daartoe acht minister Weyts het nodig dat mondmaskers verplicht worden voor kinderen van het vijfde en zesde jaar van het lager onderwijs, en dat de tweede graad van het middelbaar onderwijs pas na de paasvakantie helemaal heropstart.

Tot nu toe was het mondmasker in het vijfde en zesde leerjaar alleen verplicht wanneer er een besmetting vastgesteld werd. De mondmaskerplicht in het vijfde en zesde leerjaar wordt zo snel mogelijk en ten laatste vanaf volgende week maandag ingevoerd in heel Vlaanderen.

Uit het contactonderzoek van de Centra voor Leerlingenbegeleiding blijkt dat er in de eerste helft van maart een positieve covid-test afgenomen werd bij 4.498 leerlingen (0,38 procent) en 432 onderwijspersoneelsleden (0,26 procent). 1,56 procent van de leerlingen en 0,20 procent van de personeelsleden werd in quarantaine geplaatst.

Dit betekent een stijging ten opzichte van de vorige rapporteringsperiode, die zich het sterkst toont in de lagere scholen. ‘Scholen zijn niet de motor van de besmettingen. We willen de lagere scholen open houden, we willen de secundaire scholen opnieuw volledig openen en we willen het tegelijk zo veilig mogelijk houden voor de leerkrachten en de leerlingen’, zegt minister Weyts. ‘We blijven ook vragen om het onderwijspersoneel voorrang te geven bij de vaccinaties.’