Direct naar artikelinhoud
NieuwsVS

Dader schietpartijen in massagesalons Atlanta ontkent racistisch motief

Een politieagent praat met een omstander bij een van de massagesalons waar de schutter het vuur opende.Beeld EPA

De man die dinsdagavond (lokale tijd) in en nabij de Amerikaanse stad Atlanta acht mensen doodschoot had naar eigen zeggen geen racistisch motief. Zes van de slachtoffers waren vrouwen van Aziatische afkomst.

De 21-jarige witte man gaf volgens de politie in een verhoor toe verantwoordelijk te zijn voor de schietpartijen in een massagesalon en twee spa’s, gelegenheden waar hij vaste bezoeker was. De man zou worstelen met een seksverslaving. “Hij wilde zijn verleidingen elimineren”, zegt de politie.

In de massagesalon bij Acworth, een voorstad van Atlanta in de staat Georgia, vielen vier doden en twee gewonden. In Atlanta, op zo’n 50 kilometer van Acworth, vielen nog eens vier doden in twee tegenover elkaar gelegen spa’s. Zes van de slachtoffers waren Aziatische vrouwen. De twee andere doden waren een witte man en een witte vrouw.

Diverse Amerikaanse media wezen direct na het bekend worden van de schietpartijen op de recente golf van anti-Aziatisch geweld in het land, die mede verband lijkt te houden met de coronapandemie. Enkele politiekorpsen, waaronder die in Seattle en New York, lieten weten extra patrouilles te zullen uitvoeren in wijken waar veel mensen van Aziatische komaf wonen. De onlangs verkozen Democratische senator Raphael Warnock uit Georgia twitterde naar aanleiding van de schietpartijen: ‘We zien nog maar eens dat haat dodelijk is.’

Dader op drie locaties

De verdachte, de 21-jarige Robert Aaron Long uit Woodstock, Georgia, werd na een auto-achtervolging een paar honderd kilometer buiten Atlanta opgepakt. De politie concludeerde op basis van videobeelden van de schietpartijen dat hij op alle drie locaties de dader was. Longs ouders zouden de politie hebben getipt nadat zij hem op tv-beelden herkenden. 

De Amerikaanse nieuwssite The Daily Beast citeerde een regel uit het (inmiddels opgeheven) Instagram-account van Long, waarin stond: ‘Pizza, wapens, drums, muziek, familie en God, dat vat mijn leven wel zo ongeveer samen. Het is een behoorlijk goed leven.’

Vicepresident Kamala Harris noemde de schietpartijen woensdag tragisch en liet weten dat zowel zij als president Joe Biden rouwen om de slachtoffers. Harris, zelf van deels Indiase komaf, benadrukte solidair te zijn met Aziatische Amerikanen die steeds vaker slachtoffer worden van haatmisdrijven. Harris maakte haar opmerkingen overigens toen de toedracht van de schietpartijen en het motief van de dader nog niet duidelijk waren.