In afwezigheid van Peter Maes leidt Davy Heymans de trainingen © Patrick Smets 

T1 ad interim Davy Heymans ‘crisismanager’ op Stayen: “Stilstaande fases via WhatsApp, tactiek via Zoom”

En plots ben je interim-trainer van STVV. Met coach Peter Maes en assistenten Stefan Winters en Sil Rouvrois in quarantaine is het volledige takenpakket op de schouders van T2 Davy Heymans terechtgekomen. De 42-jarige Zutendalenaar is zo voor even crisismanager van de Kanaries, maar houdt het hoofd koel: “In mijn vorige job was ik coördinator dus heel nieuw is dit niet voor mij.”

Pieter Vanlommel

LEES OOK. STVV-coach Peter Maes in quarantaine in zijn tuinhuis: “Niet zoeken naar een zondebok”

Het oefencomplex in de Sint-Jansstraat verkeert al enkele dagen in een verhoogde staat van paraatheid. Na de coronagolf die in totaal dertien besmettingen maakte, schakelde STVV snel. Trainen doen de Kanaries in kleine bubbels en eten en douchen gebeurt niet langer op de club. Tussendoor staan er veelvuldige coronatests op het programma.

“De tijd gaat ontzettend snel voorbij, want organisatorisch is er veel te doen”, reageert Heymans na zijn tweede dag als interim-trainer van STVV. “We moeten even roeien met de riemen die we hebben. Maar slagkracht hebben we nog voldoende.”

Hoe voelt het om opeens de sportieve eindverantwoordelijkheid te moeten dragen?

Davy Heymans: “Ik sta er niet alleen voor. Videoanalist Yasu en doelmannentrainer Jurgen De Braekeleer zijn er ook nog. En er is veel overleg met Peter, Stefan en Sil. Tot wel vijf keer per dag. We doen dus zeker niet aan nattevingerwerk. Woensdag zaten we op ‘matchday min drie’, dat betekent dat de nadruk op high intensity runs moest liggen.”

©  Patrick Smets

Welke sfeer heerst er nu op het trainingsveld na de vele besmettingen?

“Ik hou een goed gevoel over aan mijn eerste trainingen. Uit de data blijkt dat iedereen zijn vooropgestelde doel haalde, sommigen zaten daar zelfs 15 procent boven. Daar verschoot ik van. Gezien de situatie waarin we zitten, is de sfeer en de werkethiek bijzonder goed.”

Merk je geen vrees bij de spelers om besmet te raken?

“Deze coronagolf heeft iedereen weer op scherp gezet. De spelers beseffen dat ze niet immuun zijn voor het virus omdat ze voetballers zijn. Natuurlijk is iedereen voorzichtig geworden. Dat moet ook, maar angst mag niet regeren.”

Er zijn leukere momenten om de trainingen te leiden dan in een coronagolf, met de onzekerheid of er een wedstrijd aankomt of niet.

“De voorbereiding is verstoord, daar moeten we niet flauw over doen. Maar we hebben de sleutel niet in handen over wat er zal gebeuren. Daarom moeten we er alles aan doen om zo goed mogelijk voor de dag te komen. Ongeacht er gespeeld wordt of niet.”

©  Patrick Smets

Stel dat dat wel gebeurt, dan was deze voorbereiding toch verre van ideaal?

“Tot woensdag konden we ons behelpen. We trainden vooral conditioneel en in kleinere groepjes. Dat had zelfs voordelen, want zo konden we individueler werken. Maar vandaag start de wedstrijdspecifieke voorbereiding. Dat is een ander verhaal. De stilstaande fases zullen we wellicht via WhatsApp doornemen. En de tactische briefing zal online, via Zoom, moeten gebeuren. We moeten nu flexibel zijn en roeien met de riemen die we hebben. Gelukkig is er nog genoeg slagkracht.”

Als STVV geen uitstel krijgt, maak je je debuut als T1 in 1A. Hoop je daar op?

“Ik probeer nu vooral nog niet te veel aan zaterdag te denken. Ik bekijk de situatie van dag tot dag. Sta ik zaterdag in de dug-out? Prima. Gebeurt dat niet? Ook goed. Voor mij is het simpel: ik doe wat de club mij vraagt.”

De Ridder apart, Suzuki nog out - Zestien Kanaries tekenden woensdag present op de training. In bubbels van vier werd er één keer geoefend, met de nadruk op het fysieke aspect. Steve De Ridder volgde uit voorzorg een alternatief programma door hinder aan de achillespees. Yuma Suzuki bleef binnen, zijn speelkansen voor Waasland-Beveren blijven hoogst onzeker.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer